Ana SayfaHaberlerTarihçi Kemal Karpat hayatını kaybetti

Tarihçi Kemal Karpat hayatını kaybetti

 

Türkiye’nin son dönemde yetiştirdiği en önemli bilm insanlarından tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, 96 yaşında ABD’nin Winconsin eyaletinde hayatını kaybetti. 2009’da TBMM Onur Ödülü verilen Karpat, yaptığı konuşmada “Müslüman Türkler için kötü sözler söylenmesine dayanamadım, bunu değiştirmek için tarihimizi çalışmaya yemin ettim ve yeminimi sonuna kadar tuttum” demişti.

 

Acı haberi Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından “İlim ve fikir dünyamızın mümtaz şahsiyetlerinden Kemal Karpat hoca 96 yaşında Hakk’a yürüdü. Geride yüzlerce eser, talebe ve hatıra bıraktı. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Vasiyeti gereği cenazesi Türkiye’de defnedilecektir” sözleriyle duyurdu. Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar ise “Kemal Karpat hoca çarşamba akşamı 18.40 sularında, Madison’da hayatını kaybetti” dedi. Karpat’ın Wisconsin Hastanesinde tedavi gördüğü esnada yaşamını yitirdiğini belirten Acar, Karpat’ın ölüm nedenin yaşına bağlı çoklu organ yetmezliği olduğunu söyledi. Karpat’ın cenazesinin nakil işlemlerine başlandığını ifade eden Acar, Karpat’ın 96. doğum gününü 15 Şubat’ta birlikte kutladıklarını hatırlattı. Acar, sosyal medya hesabından Karpat’ın doğum günü fotoğraflarını paylaşarak “Hocamızı her ziyaretimde taze Boşnak böreği götürürdüm ona Şikago’dan. 15 Şubat’ta 96’ncı yaşını birlikte kutladık yine börekle. Sohbet öyle güzeldi ki 5 saat sürdü. Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun” mesajını paylaştı.

 

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: “İlme ve kitaplara adadığı ömrü ile tarih alanında çok önemli yeri olan bir hocamızın, birçok ilmi çalışmaya iştirak ettiğimiz Sayın Kemal Karpat’ın vefatından dolayı müteessirim. Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, yetiştirdiği öğrencilerine ve sevenlerine taziyelerimi iletiyorum.”

 

Romanya’nın Dobruca Babadağ kasabasında 1923 yılında doğan Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Washington ve New York üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı. Romanya’daki tarih ihtisasının ardından Amerikan, Rus, Ortadoğu ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katılan Karpat, akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington üniversitelerinde başladı. Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki görevinin ardından sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Kolej, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.

 

Kemal Karpat, 1970-1988 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun başkanlıklarını yaptı. Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı’nın bölüm başkanlığı görevini yaptı. Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödülendirildi. Karpat, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi onur doktorası, Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne layık görüldü. Karpat, 20 ülkede yayımlanan 100’ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı. Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı’nın da koordinatörlüğünü yaptı.

 

 

- Advertisment -