Ana SayfaHaberlerKuneralp: “Yumurtalarımızın çok fazlasını Putin’in sepetine koyduk, şimdi bu dengelenecek”

Kuneralp: “Yumurtalarımızın çok fazlasını Putin’in sepetine koyduk, şimdi bu dengelenecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün (18 Ağustos) Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirilecek. Serbestiyet yazarı Selim Kuneralp, bu görüşmenin anlamını VOA Türkçe’ye değerlendirdi.

Son bir ay içinde Rusya lideri Vladimir Putin ile iki kez yüz yüze görüşen Erdoğan, savaşın başından beri ilk kez, Ukrayna lideri ile yüz yüze görüşecek. Her iki lider en son 21 Eylül 2021’de New York’ta görüşmüştü.

Selim Kuneralp’in buluşma hakkındaki görüşleri şöyle:

“Bu üçlü görüşme çok önemli. Özellikle Soçi’den sonra gelmiş olması önemi daha da arttırıyor. Soçi görüşmesinden sonra Ankara’da duyulan rahatsızlığın eseri gibi de görüyorum bunu. Yani birazcık dengelemek lazım. Zira Soçi’de ortaya çıkan manzara, Putin talimat veriyor. Erdoğan da o talimatı yerine getiriyor. Yumurtalarımızın çok fazlasını Putin’in sepetine koyduk. Zelensky ile görüşmek bir çeşit dengeleme çabası. Biliyorsunuz bu savaş 24 Şubat’ta başladı. Zelensky, bir sürü ülkenin parlamentolarıyla video konferans yaptı, Kore’den Kanada’ya kadar. Avrupa’da galiba hitap etmediği parlamento kalmadı. Türkiye ile hiçbir şey olmadı. İbrahim Kalın dışında Türkiye’den üst düzey ziyaret yapılmadı. Oysa biliyorsunuz Boris Johnson galiba iki defa gitti. Avrupa’nın İtalyan’ı, Fransız’ı, Alman’ı, hepsi ziyaret etti, Zelensky’yi. Türkiye’den bir şey yoktu, bu da Türkiye’nin denge politikası ile izah ediliyordu. Ama belli ki dikkat çekiyordu. Şimdi bu bir ölçüde telafi edilecek.

“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de ‘koridor konuşmaya geldik’ şeklinde takdim edilecek. Fakat Zelensky’ye çok önemli bir destektir. Aynı zamanda Putin’e de bence çok önemli bir mesaj. Yani Putin’e de denilmek isteniyor ki ‘sen biraz ileri gittin, Türkiye’yi böyle çantada keklik görmekte. Biz de başka şeyler de yapabiliyoruz sensiz veyahut sana karşı’ Bu mesajlar da verilmiş oluyor.”

- Advertisment -