Ana SayfaHaberler'Kürdistan' paylaşımı sebebiyle gözaltına alınan akademisyen tutuklandı

‘Kürdistan’ paylaşımı sebebiyle gözaltına alınan akademisyen tutuklandı

Sosyal medyada Eylül Devrimi ile ilgili paylaşım yaptığı için gözaltına alınan Fırat Üniversitesi araştırma görevlisi Hifzullah Kutum, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hifzullah Kutum, 14 Eylül 2021’de sosyal medya hesabı üzerinden “Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” (Eylül Devrimi tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) şeklinde paylaşımda bulunduğu için hakkında Fırat Üniversitesi dekanı tarafından soruşturma açılmıştı.

Kutum’a İİBF Dekan Vekili Prof. Dr. Kenan Peker tarafından gönderilen “uyarı” yazısında, “15.09.2021 tarhinde tarafımıza açılan 84446 sayılı soruşturma sonucunda “UYARMA” cezası almış bulunmaktasınız” ifadelerine yer verilmişti.

Rektör vekili aynı tarihte Doç. Dr. İzzet Taşar’a gönderidiği yazıda ise Hifzullah Kutum hakkında açılan soruşturmada görevli olduğu ve konuyla ilgili gerekli incelemenin sonucunda düzenlenen raporun 30 gün içerisinde Dekanlığa sunulması istenmişti.

Kutum, gözaltına alınmadan bir gün önce Rûdaw’a konuşmuş ve “Bijî Kurdistan (Yaşasın Kürdistan)” demenin suç olmadığını belirtmişti:

“Yüz kızartacak adi bir suçtan ya da kriminal bir suçtan dolayı soruşturmadan geçirilip ihraç edileceğime, gurur duyduğum, şeref duyduğum bir meseleden dolayı ihraç edilmek ayrı bir şeref ve onur katacaktır. Bu gurur ve onur da kesinlikle benim şahsımın değildir, Kürtlerin ve Kürdistan’ın onuru ve gururu” diyen Kutum, “Benim itirazım soruşturmaya. İlk başta soruşturmaya ve verilen cezaya itiraz ettim.  Bana en düşük cezanın verilmesi bana yapılan bir iyilik değil. Bunun soruşturma konusu yapılması, bana yapılan bir kötülük.”

“Geri adım atmayı düşünmüyorum, çünkü haksız değilim. Kimliğimin farkında olmak, bunu belirtmek suç olamaz. Bijî Kurdistan (Yaşasın Kürdistan) demek suç değildir. Kürdistan tarihi, insani ve kültürel bir gerçekliktir.”

Hifzullah Kutum dün sabah saatlerinde yaptığı paylaşımda, “Okulda tanımadığım insanlar var. Ve öğrenci değiller. Hiç olmazsa benim tanıdığım öğrenciler değiller. Kapımda bekliyorlar. Tehditkâr bir durum seziyorum. Eğer tarafıma bir şiddet tehdidi oluşursa nefsi müdafaa hakkımı sonuna kadar kullanacağım” demişti.

Sosyal medyada hedef gösterilen Kutum, ölüm tehditleri aldığını da söylemişti:

“Dikkat ederseniz yaptığım paylaşımların altına gelen yorumlara; ölüm tehditleri, onu içeren mesajlar, görseller, hakaretler, insan haysiyetine yakışmayacak söylemler görürsünüz. Ayrıca özelden de bu tarz mesajlar alıyorum… Polisler geldi. Herhalde gözaltına alacaklar.”

Polisler tarafından dün (5 Kasım) Kutum, bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

- Advertisment -