Ana SayfaHaberlerDünyaKürtaj tartışması ABD donanmasını 100 yıl sonra ilk kez komutansız bıraktı

Kürtaj tartışması ABD donanmasını 100 yıl sonra ilk kez komutansız bıraktı

ABD’de kürtaj tartışmaları nedeniyle, 100 yıl sonra ilk kez ABD Donanması Komutanlığı’na yapılan atama Senato tarafından onaylanamıyor ve bu nedenle Donanma Komutanı resmen göreve başlayamıyor. Cumhuriyetçi senatör Tuberville, Pentagon’un kürtaj yasakları nedeniyle kendi eyaletlerinde kürtaj yaptıramayan kadın askerlere ve asker eşlerinin yol masraflarını sağlık sigortasından karşılama kararı almasını protesto etmek amacıyla Senato’da oybirliği gerektiren 250’den fazla üst düzey askeri atamayı durdurdu.

Alabama Senatörü Cumhuriyetçi Tommy Tuberville, ABD ordusunun Cumhuriyetçilerin yönetimde olduğu eyaletlerde uygulanan kürtaj yasakları nedeniyle kürtaj yaptıramayan kadın askerlerin veya asker eşlerinin başka eyaletlere kürtaj yaptırmak için gitmeleri durumunda yol masraflarını sağlık sigortasından karşılama kararı almasını protesto etmek amacıyla Senato’daki 250 üst düzey askeri atamayı bloke etme kararı aldı.

Senato’da Demokratlar çoğunluk olmasına rağmen, toplu bir şekilde 250 üst düzey atamanın yapılması için oybirliği gerekiyor ve bir tane senatörün itiraz etmesi durumunda bütün atama süreci duruyor. Demokratların Tuberville’nin blokajını devam ettirmesi durumunda atamaları teker teker Senato gündemine getirmesi gerekiyor, bu da sürecin aylar sürmesi anlamına geliyor.

Tuberville’nin blokajı nedeniyle, ABD Donanması Komutanlığı’na aday gösterilen General Eric Smith de göreve resmen başlayamıyor, Senato onay süreci gerçekleşmiyor. Bu nedenle ABD ordusunun 100 yıl sonra ilk kez Donanma Komutanı resmen yok.

- Advertisment -