Ana SayfaHaberlerKürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için kampanya başlatıldı

Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için kampanya başlatıldı

21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri kapsamında Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması talebiyle imza kampanyası başlatıldı. Kampanya 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı’na kadar sürecek. Bu süre zarfında toplanan imzalar Meclis’e, Milli Eğitim Bakanlığı’na, hükümete, Cumhurbaşkanlığına ve bir nüshası da uluslararası kuruluşlara gönderilecek.

Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için başlatılan kampanyayı Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi’nin kurduğu Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil ve Kültür Ağı yürütüyor.

Mithat Sancar: “Kürtlerin yaşadığı tüm ülkelerde hayata geçirilecek”

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki bir otelde düzenlenen basın toplantısının ardından Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a bilgi veren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar şunları söyledi:

“Biz tüm Kürtlerin kampanyaya imzalarıyla destek vermesini istiyoruz. Nerde olursa olsun, burada, şehirde, köylerde, metropollerde, yurt dışında, doğuda, güneyde, tüm Kürtlerin imzalamasını bekliyoruz. Bunun bir sınırı yok. Milyonlarca imza toplamak istiyoruz. Sadece Türkiye’de, burada değil, Kürtlerin yaşadığı her yerde bu kampanyayı sürdüreceğiz.”

HDP’nin Kürtçe dil kursu

Rûdaw’a HDP’nin kendi bünyesinde başlattığı Kürtçe dil kursu atağı hakkında da bilgi veren Sancar, “Bununla ilgilenen arkadaşlarımız var. Biz başladık. 400 parti üyesi arkadaşımız kurslara katılacak, içerisinde vekiller de var, MYK üyeleri ve danışmanlar da var. Daha sonra bu eğitim devam edecek. Biz bütün üyelerimizin, arkadaşlarımızın, milletvekillerimizin, MYK üyelerimizin hepsinin Kürtçe öğrenmesini istiyoruz. Şimdi Kurmanci başladık belki sonra Kirmancki (Zazaki) de gelecek” ifadelerini kullandı.

Sancar, “Kürt olmayan vekiller de bu eğitimlere katılacak mı?” sorusuna, “Evet, anadili Kürtçe olmayan ama Kürtçe öğrenmek isteyen ve Kürt olmayan vekillerimiz de var. Mesela Filiz Kerestecioğlu, Rıdvan Turan, Ali Kenanoğlu arkadaşlarımız ve diğerleri de öğrenmek istiyor. Bunlar parlamenterlerimiz, MYK üyelerimiz de var bu şekilde. Eşbaşkanların kursu özel olacak. Çünkü bildiğiniz gibi vakit sorunumuz var. Ama eşbaşkanlar için bir öğretmen belirledik. Şimdilik online çalışacağız. Pandemi koşullarının ardından partide de devam edeceğiz” sözleriyle yanıt verdi. 

- Advertisment -