TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Şırnak Üniversitesi’nde düzenlenen “Şırnak Sivil Toplum Buluşması”nda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer vermişti:
“Anadolu topraklarını baştan aşağı zulümle inleten Şah İsmail’e karşı Yavuz Sultan Selim ile İdris-i Bitlisi’nin yapmış olduğu bir büyük ittifaktır. 1514’te Çaldıran’da o ittifakımız Anadolu’daki Müslüman toplulukların başının daha dik bir şekilde dolaşmasına, esenlik ve birlik içerisinde birlikte var olmasını sağlamıştır.”
Kurtulmuş’un bu sözlerine Alevi STK’larından tepkiler geldi.
“Söylediğim şey tam tersi”
Yeni Yol milletvekili Doğan Demir’in konuyu Meclis’te gündeme getirmesi üzerine Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nda şunları söyledi:
“O konuşmamın bütünlüğü içerisinde Anadolu’nun birlik, kardeşlik serüvenini anlatırken Selahattin Eyyubi’den, Sultan Alparslan’dan örnek verirken yaptığımın açıklamanın içerisinde ve hiçbir yerinde Alevi yurttaşlarımızı asla rencide edecek tek bir cümle yoktur.
“Eğer böyle anlaşıldıysa bir tek Alevi kardeşimiz bundan üzüldüyse bundan dolayı hassasiyetimi ve üzüntümü ifade etmek isterim. Söylediğim şey tam tersidir.
“Alevi’yi Sünni’yi ayırmak tarihimize en büyük ihanet”
“Bu ülkenin Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin, Sünnilerin hep beraber biz Anadolu topraklarında ne zaman bir ve beraber olduysak hep zaferlerle dolu bir tarihe sahip olduk. Alevi’yi Sünni’yi birbirinden ayırmak aslında bizim tarihimize yapılacak en büyük ihanettir.
“Kaldı ki hem taşıdığım Meclis başkanı sıfatı hem siyasi hayatımın her günü ortada olan bir insan olarak hayatımın hemen hemen birçok safhasında Hz. Ali Efendimizin şu sözünü örnek olarak söylemişimdir; ‘İnsanlar ya yaratılışta eşittir ya dinde kardeşindir’. Biz insanların hepsini ya yaratılıştan ayırmayız ya da Müslümanları bir diğerinden ayırt etmeyiz.”