Ana SayfaHaberlerKutlu Adalı cinayeti itirafı Kıbrıs’ta manşetlerde

Kutlu Adalı cinayeti itirafı Kıbrıs’ta manşetlerde

Sedat Peker’in Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili açıklaması Kuzey Kıbrıs medyasının bugünkü (24 Mayıs) manşetlerinin konusuydu. Basın, KKTC hükümetine de soruşturma çağrısı yaptı.

Sedat Peker’in Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı’nın 6 Temmuz 1996’da faili meçhul bir cinayete kurban gitmesiyle ilgili itiraflarını içeren son videosu Kuzey Kıbrıs kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bugün (24 Mayıs) çıkan Kuzey Kıbrıs gazeteleri Peker’in iddialarına geniş yer vererek, Adalı cinayetinin yeniden soruşturulmasını istedi.

‘Adalı öfke’

Yeni Düzen gazetesi ‘Adalı öfke’ manşetiyle çıktı. Manşet spotunda ise “Türkiye’de ‘Organize suç örgütü lideri’ olarak hüküm giyen Sedat Peker, son videosunda Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili azmettirici olarak dönemin TC Emniyet Müdürü ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı, ayrıca dönemin özel harekat polisi Korkut Eken’i işaret etti” ifadeleri yer aldı. Yeni Düzen, Peker’in Kıbrıslı Halil Falyalı ile ilgili sözlerini de gündeme getirerek, “Peker ayrıca ‘uyuşturucu trafiği’ne yönelik kara para transferinde Kıbrıs’ı işaret etti, Halil Falyalı’nın ismini verdi” dedi.

‘Adalı depremi’

Kuzey Kıbrıs’ın bir başka önde gelen gazetesi Kıbrıs Star’ın manşetinde ‘Adalı depremi’ ifadesi yer aldı. Gazetede konuyla ilgili yer alan haberde, “Firari suç örgütü lideri Sedat Peker’in sosyal medyada Kutlu Adalı cinayetine ilişkin ortaya attığı iddialar siyasetin gündemine oturdu. Muhalefet cinayeti bugün Meclis’in gündemine getirme kararı aldı” ifadeleri yer aldı. Kıbrıs Star, CTP lideri Tufan Erhürman’ın “Kutlu Adalı cinayetine ilişkin bu iddialardan sonra Başsavcılık ve Polis Teşkilatı derhal yeniden harekete geçmelidir” çağrısına da yer verdi. Ayrıca Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın “Cumhurbaşkanı’na açık çağrımdır! Bu ülkenin, insanının ve devletin itibarı için derhal harekete geçin” demeci de Kıbrıs Star da yer aldı.

‘KKTC’yi de karıştırdı’

Kıbrıs Manşet gazetesinin manşetinde ise ‘KKTC’yi de karıştırdı!’ ifadesi yer adlı. Gazetede Kuzey Kıbrıs partilerinin KKTC hükümetine yönelik “harekete geçin” çağrıları da yer aldı.

‘Biz vurmadık onlar yaptı’ manşetiyle çıkan Havadis gazetesi ise manşetinde Mehmet Ağar, Korkut Eken ve Sedat Peker’in fotoğraflarını kullandı. Manşetin üst başlığında ise “Türkiye’den kaçtıktan sonra yaptığı açıklamalarla gündem olan Sedat Peker, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili itiraf niteliğinde bilgiler verdi” ifadesi yer aldı.

‘Avrupa’dan çağrı

Kıbrıs’ın ‘her dönemin muhalif medyası’ olarak bilinen Avrupa gazetesi ise ‘Türkiye’de planladılar, Kıbrıs’ta öldürdüler’ manşetiyle çıktı. Gazetenin Yayın Yönetmeni Şener Levent’in başyazısında ise ‘Kutlu Adalı’yı işte böyle öldürdüler’ başlığı yer aldı.

Özgür Gazete ise birinci sayfasını tümüyle Kutlu Adalı cinayetine ayırdı. ‘Yavru çukur’ manşetinin altında gazetenin bir de çağrısı yer aldı: “Bu ülkenin onurlu başsavcılığı ve polislerini tarihi bir göreve, soruşturma başlatmaya davet ediyoruz!”

- Advertisment -