Ana SayfaHaberlerDünyaKuzey İrlanda’da Katoliklerin sayısı ilk kez Protestanları geçti

Kuzey İrlanda’da Katoliklerin sayısı ilk kez Protestanları geçti

Kuzey İrlanda’da dün (22 Eylül) açıklanan 2021 nüfus sayım sonuçlarına göre Kuzey İrlanda tarihinde Katoliklerin sayısı ilk kez Protestanları geçti. Katolik kökenliler ülkenin yüzde 45.7’sini, Protestan kökenliler ise yüzde 43.48’ini oluşturuyor. 2011’de Katolikler yüzde 45, Protestanlar yüzde 48 oranındaydı. Kuzey İrlanda’da Katolikler bağımsız İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmek isterken, Protestanlar Birleşik Krallık içinde kalmak istiyor.

Kuzey İrlanda’da kendisini Britanyalı olarak tanımlayanların toplam nüfustaki oranı da yüzde 31.9’a düştü. 2011’de bu oran yüzde 40’tı.

Katolikler tarih boyunca İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmek, Protestanlar ise Birleşik Krallık’ta kalmak istedi. Fakat son seçimlerde Katoliklerin desteklediği partiler yüzde 40, Protestanların desteklediği partiler yüzde 40 alırken, yüzde 20’lik bir seçmen grubu bu iki kimlik grubunu aşmayı amaçlayan merkez liberal partileri destekledi. Guardian’a göre, bu nedenle olası bir bağımsızlık referandumunda seçimin kaderini kendisini bu kimlik gruplarının ve tarihi kutuplaşmanın dışında tutan merkez seçmen belirleyecek.

- Advertisment -