Ana SayfaHaberler“KYB Süleymaniye'de PKK ile iş birliğine devam ederse ileri adım atmak zorunda...

“KYB Süleymaniye’de PKK ile iş birliğine devam ederse ileri adım atmak zorunda kalacağız”

Hakan Fidan, KYB’nin PKK ile iş birliği yaptığını ve bu nedenle yaptırım uygulanmaya başlandığını söyledi: “KYB Süleymaniye'de PKK ile iş birliği içinde. Yaptırım uygulamaya başladık. Oraya giden uçaklar, nereden gelirse gelsin Türk hava sahasını kullanamıyor. Bu Süleymaniye Havalimanı’nın yüzde 60-70 oranında fonksiyonunu yitirmesi demek. Süleymaniye’ye her zaman söylüyoruz: ‘Terörle aranıza mesafe koyarsanız biz bu yaptırımdan vazgeçebiliriz. Ama bu şekilde devam ederseniz biz daha ileri adımlar atmak zorunda kalacağız.’”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, A Haber’e konuk olduğu yayında dış politikayla ilgili açıklamalar yaptı.

Fidan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“(ABD-İran gerilimi) Gazze savaşıyla bölgesel yayılma riskini söylemiştik. İki taraf da belli bir aşamaya geçilmesini istemiyor. Ateşle oynuyorlar.

“KYB Süleymaniye’de PKK ile iş birliği içinde. Defalarca Süleymaniye’deki KYB yönetimiyle bir araya geldik. Her seferinde de ‘Biz sizden PKK ile aranıza mesafe koymanızı istiyoruz. Bu adamlar buradaki altyapıyı kullanıyorlar, siz bunlara kimlik veriyorsunuz. Hastane ortamı, ikamet ortamı sağlıyorsunuz. Eylem yapma imkanı sağlıyorsunuz. Biz sizden direkt bunlarla savaşmanızı da beklemiyoruz. Biz sizin güç dengenizi anlıyoruz. Biz sizin onlarla iş birliği içinde olmanızı istemiyoruz. Bu sizi düşman sınıfına sokar, bundan vazgeçin’ dedik.

“Bundan vazgeçme niyetleri yok. Yaptırımlar yoluyla aşamalandırmaya başladık. Havayolu taşımacılığında ciddi bir sınırlama getirdik. Oraya giden uçaklar, nereden gelirse gelsin Türk hava sahasını kullanamıyor. Bu Süleymaniye Havalimanı’nın yüzde 60-70 oranında fonksiyonunu yitirmesi demek. Bütün faaliyetler Erbil’e kaydı. Süleymaniye ve Erbil arasında da ciddi bir rekabet var. Erbil, terörle mücadelede bize daha yakın, avantajı ele geçirmiş oldu.

“Süleymaniye’ye her zaman söylüyoruz: ‘Terörle aranıza mesafe koyarsanız biz bu yaptırımdan vazgeçebiliriz. Ama bu şekilde devam ederseniz biz daha ileri adımlar atmak zorunda kalacağız.’

“İsrail güvenlik değil toprak peşinde”

“(İsrail’in Gazze saldırıları) Bir an önce bu katliamın durması meselesine yoğunlaşmamız gerekiyor. Adalet Divanı’nın kararı son derece önemli. İnsanların yaşadığı altyapıyı yok ediyorsunuz. Suya, elektriğe, iletişime muhtaç bırakıyorsunuz. Bunun adı rehin almaktır. Dördüncü bir Gazze savaşını istemiyorsak iki devletli kalıcı barışı sağlamamız gerekiyor.

“İsrail yalan söylemeyi bıraktığı zaman kendini güvende hissedecek. İsrail güvenlik değil toprak peşinde. İsrail, Filistinlilere kendi topraklarını verince güvenli olur. Netanyahu’nun politikası fecaat getirdi.”

- Advertisment -