Ana SayfaHaberlerLahey’de savcılar var!

Lahey’de savcılar var!

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Gambiyalı savcısı Fatou Bensouda, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistin topraklarındaki savaş suçu iddialarını incelemek üzere soruşturma başlattığını duyurdu. Savcı, soruşturmanın faillerinin İsrail ordusu ya da Hamas olabileceğini açıkladı ama karar Filistinlileri memnun ederken İsrail’i kızdırdı. İsrail Başbakanı Netanyahu savcılık soruşturmasını antisemitizm ile suçladı

Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistin topraklarındaki savaş suçu iddialarının incelenmesi için soruşturma başlattığını duyurdu.

Gambiyalı savcı Bensouda, soruşturmanın “bağımsız, tarafsız ve objektif bir şekilde ve korku ya da iltimas olmaksızın” yürütüleceğini açıkladı.

Bensouda, Aralık 2019’daki açıklamasında, “Doğu Kudüs dâhil Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde savaç suçları işlendiğini ya da işlenmekte olduğunu” söylemişti. Bensouda, bu suçların olası faillerininse İsrail ordusu ve Hamas gibi Filistinli silahlı gruplar olduğunu belirtmişti.

UCM savcısı Bensouda, 16 Haziran’da görevini Britanyalı savcı Karim Khan’a devredecek.

UCM, 5 Şubat 2021’de verdiği kararda, Mahkeme’nin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs ve diğer Filistin topraklarında işlenen suçları soruşturmak için yargı yetkisine sahip olduğuna hükmetmişti. Bu karar ABD ve İsrail’in tepkisine neden olurken Filistin Yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Filistin Yönetimi, UCM savcısı Bensouda’nun soruşturma açma kararını da “uzun zamandır bekledikleri bir adım” olarak niteledi.

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bunun, “Filistin halkının arzuladığı ve hak ettiği barışın zaruri sacayakları olan adalet ve mesuliyetin usanmadan peşinde olan Filistin’e hizmet edecek” bir gelişme olduğu belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise karara kızgın. “İsrail saldırı altında” diyen Netanyahu, İsrail ordusunun Filistin topraklarındaki askeri faaliyetleri için “kahramanca ve ahlaki” dedi, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının soruşturmasının “özünde antisemitizm” olduğunu iddia etti.

İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üyesi değil ve mahkemenin yargılamalarını kabul etmiyor. Ama Ceza Mahkemesi’nin bu statüdeki ülkelerin işledikleri savaş suçları hakkında da soruşturma açma hakkı bulunuyor.

- Advertisment -