Ana SayfaHaberlerLavrov, “Milyonlarca Filistinli’nin toplu cezalandırılmasını kabul etmiyoruz” dedi, Netanyahu Putin’i aradı

Lavrov, “Milyonlarca Filistinli’nin toplu cezalandırılmasını kabul etmiyoruz” dedi, Netanyahu Putin’i aradı

Katar’da düzenlenen Doha Forumu’na video konferans ile katılan Rusya Dışişleri Bakanı “Sivillere yönelik gelişigüzel saldırıları da bu olayın milyonlarca Filistinliyi toplu olarak cezalandırmak için kullanılmasını da kabul edilebilir bulmuyoruz” dedi. 7 Ekim’deki Hamas saldırısının bir boşlukta gerçekleşmediğini hatırlattı. Lavrov’un konuşmasına kızan Netanyahu, Putin’i arayıp rahatsızlığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katar’da düzenlenen Doha Forumu’na video konferans yoluyla katıldı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değinen Lavrov, “İnsani bir ateşkesin sağlanması için siyasi baskıyı sürdürmek amacıyla elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Diplomasi için her zaman umut vardır. Mevcut şiddet dalgasının başlamasından itibaren de yaptığımız şey de budur. 7 Ekim’de İsrail’e yönelik terör saldırılarını kınadık. Sivillere yönelik gelişigüzel saldırılarla bu olayın milyonlarca Filistinliyi toplu olarak cezalandırmak için kullanılmasını da kabul edilebilir bulmuyoruz” dedi.

Hamas’ın İsrail topraklarında gerçekleştirdiği saldırının bir boşlukta gerçekleşmediğini söyleyen Lavrov, “”Bunun nedeni “Gazze’de onlarca yıldır süren abluka ve Filistinlilere İsrail ile güvenlik ve iyi komşuluk içinde yan yana yaşayacakları bir devlete sahip olacaklarına dair onlarca yıldır yerine getirilmeyen vaatlerdi” dedi.

 Lavrov, Gazze’de devam eden savaşın “iptal kültürü” ile de ilgili olduğunu söyledi:

“Bir duruma yol açan olaylarda hoşunuza gitmeyen ne varsa iptal edersiniz”

Al Jazeera diplomasi editörü James Bays’in Rusya’nın Çeçenistan, Suriye ve Ukrayna’da sivillere ve hastanelere saldırılarını hatırlatarak Rusya’nın İsrail – Filistin çatışmasına karşı ikiyüzlü bir tutum sergileyip sergilemediği sorusuna yanıt veren Lavrov, “Takdir sizin. Ben ikiyüzlülük yaptığımı veya Rusya’nın böyle bir şey yaptığını düşünmüyorum. Biz Çeçenistan’daki silahlı faaliyetlerin nasıl yürütüldüğünü hiçbir zaman gizlemedik. Suriye’de BM temsilciliği bulunan meşru hükümetin talebi üzerine yaptıklarımızı asla saklamadık. Rusya özellikle ABD’nin Irak işgali sonucu ortaya çıkan terör örgütleriyle mücadele etti ve terörle mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın, Filistin – İsrail çatışmasını sonlandırmak için çabalarının olduğunu ve bu anlamda Hamas ile de görüştüklerini aktaran Lavrov, “Hamas 7 Ekim’de bir saldırı gerçekleştirdi, biz de bunu derhal kınadık. Hamas’ın Doha’da faaliyet gösteren bir siyasi şubesi var. O siyasi şubeyle de ilişkimiz var ve halkın geleceğini görüşmek üzere hemen Doha’daki kişilerle temasa geçtik” ifadelerini kullandı.

Lavrov’un Doha Forumu’nda yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Putin ile bir telefon görüşmesi yaparak Moskova’nın BM ve diğer küresel forumlarda İsrail’e karşı takındığı tutumdan duyduğu “hoşnutsuzluğu” dile getirdi.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, İsrail’in maruz kaldığı gibi canice bir terör saldırısına maruz kalacak herhangi bir ülkenin İsrail’in kullandığından daha az bir güçle hareket etmeyeceğini vurguladı” denildi.

- Advertisment -