Ana SayfaHaberlerLazlar CHP dedi…

Lazlar CHP dedi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi olan ve yıllardır ezici çoğunlukta kazandığı Rize’de üç büyük ilçe tercihini CHP’den yana kullandı. AK Parti Rize merkez dahil 13 ilçeyi kazanırken CHP 2019’da Fındıklı Belediyesi’ni kazandığı, 14 Mayıs 2023’te 50 yıl sonra ilk milletvekilini çıkardığı Rize’deki ilçe sayısını üçe çıkardı.

2019 yerel seçimlerinde Fındıklı’da belediye başkanlığını Ercüment Şahin Cervatoğlu ile kazanarak yıllar sonra büyük sürpriz yapan CHP, bu ilçeye iki komşu ilçe olan Pazar ve Ardeşen’i ekledi.

Rize Havalimanın bulunduğu Pazar’da CHP’li Reşat Çakır oyların yüzde ellisini alarak belediye başkanı seçildi. Rize’nin en büyük ikinci ilçesi olan Ardeşen’de ise CHP’li aday Enver Atagün oyların yüzde elli dördünü alarak belediye başkanı seçildi.

Bu iki ilçede de Rize’de Lazların yaşadığı ilçeler.

CHP, yine komşu Artvin’de Lazların yaşadığı Hopa’yı aldı, Arhavi ise AK Parti’nin oldu.

Artvin’de merkez dahil altı ilçeyi CHP, üç ilçeyi AK Partili adaylar kazandı.  Seçim yenilgisine uğrayan AK Parti’nin tek tesellisi ise Artvin’in en büyük ilçesi olan ve lazcanın yoğunlukta konuşulduğu Arhavi belediye başkanlığı oldu. Arhavi ile birlikte Ardanuç ve Şavşat ilçelerini AK Parti kazandı.

CHP merkez ilçe ile birlikte Hopa, Kemalpaşa, Borçka, Yusufeli ve Murgul ilçelerini kazandı.

Rize’nin en büyük ilçesi olan Çayeli’ni yine MHP adayı İsmail Hakkı Çiftçi kazandı.

- Advertisment -