Ana SayfaHaberlerDünyaLetonya seçimlerinde Ukrayna rüzgarı: Rus azınlığın partisi ilk kez baraj altı kaldı,...

Letonya seçimlerinde Ukrayna rüzgarı: Rus azınlığın partisi ilk kez baraj altı kaldı, ABD doğumlu merkez sağ liderin partisi birinci oldu

Letonya’da dün düzenlenen seçimlerde Rusya’nın Ukrayna işgali sonuçlara yansıdı. Ülkenin %25’ini oluşturan Rus azınlığın partisi sosyal demokrat Uyum Partisi, 12 senedir ilk kez baraj altı kaldı ve meclisteki 23 milletvekilini kaybetti. ABD doğumlu liberal lider Krisjanis Karins’in merkez sağ partisi Yeni Birlik Partisi ise %19 ile en yüksek oyu aldı.

Letonya seçimlerinde Rusya’nın Ukrayna işgali sandığı etkiledi. 2018’e kadar Putin ile yakın bağı olan ve ülkenin %25’ini oluşturan Rus azınlığın çıkarlarını gözeten Uyum Partisi, ilk kez baraj altı kaldı ve 23 milletvekilini kaybetti.

2019’dan beri merkez sağ bir koalisyonun liderliğini yürüten Başbakan Krisjanis Karins’in merkez sağ partisi Yeni Birlik ise %19 oy ile birinci parti oldu. Önceki koalisyonda bulunan merkez ve liberal 3 parti ise baraj altı kaldı, hiç milletvekili çıkaramadı.

57 yaşındaki Krisjanis Karins, Sovyetlerin Letonya’yı işgal etmesi nedeniyle ABD’nin Delaware eyaletine göç eden Letonyalı bir ailenin çocuğu, aynı zamanda ABD vatandaşı. Karins, 1997 yılında iş hayatına ve siyasete atılmak için Letonya’ya döndü. Merkez sağ partilerde siyaset yaptıktan sonra Yeni Birlik Partisi’ni 2018’de kurdu, 2019’da ise yaşanan hükümet krizinin ardından 5 partili bir koalisyonun başbakanı olarak görev yaptı. Rusya karşıtı sert politikalarıyla biliniyor.

- Advertisment -