Gazeteci Tolga Şardan, T24’teki yazısında, iddianamesi geçen ay kabul edilen Necip Hablemitoğlu suikastı davası ve davanın Bulgaristan’da tutuklu olan firari sanığı Levent Göktaş’la ilgili önemli bir iddiayı dile getirdi.
Şardan, Emniyet’ten bir kaynağına dayandırarak, suikastı işlemekle suçlanan eski ÖKK’cı (Özel Kuvvetler Komutanlığı) subayların da arasında olduğu bir kısım şüphelinin Şubat başındaki ilk gözaltı listesinden çıkartıldığını ve böylece gözaltı işlemlerinin dört ay ertelendiğini öne sürdü.
8 Haziran’da evine yapılan baskından hemen önce kaçtığı ortaya çıkan Göktaş, üç ay sonra Bulgaristan’da yakalanmıştı.
Şardan, Göktaş’ın Ocak ayında adının gözaltı listesinden çıkartılmasının ardından kazandığı dört aylık sürede kendine hareket alanı yaratmış olabileceği yorumunda bulundu.
Şardan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Kaynağımın aktardığı bilgiye göre, cinayetin baş şüphelisi eski ÖKK’cı Gökhan Nuri Bozkır’ın MİT tarafından 27 Ocak 2022’de Türkiye’ye getirilip savcılıkça sorgulanmasıyla birlikte elde edilen teknik veriler doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltına alınacak şüpheliler için liste hazırladı.
“Söz konusu listede Levent Göktaş da bulunuyordu. Ancak ne olduysa bu aşamada oldu. Toplam 15 şüphelinin adının bulunduğu gözaltı listesi bir gecede değişti. Liste ikiye bölündü. Göktaş ile eski ve görevdeki TSK mensuplarının isimleri gözaltı listesinden çıkarıldı.
“İsim listesinin ikiye bölünmesi sonrasında savcılık talimatıyla 6 Şubat’ta yapılan ilk operasyonda 6 şüpheli gözaltına alındı.
“Göktaş ve diğer şüpheliler hakkındaki gözaltı kararı ilk operasyondan tam dört ay sonra 8 Haziran günü verildi.
“Dosyanın kilit ismi Göktaş’ın firar sürecini hatırlatırsam; Göktaş’ın dışındaki zanlıların sabah erkenden aynı saatte gözaltına alınmasına karşın, Göktaş’ın yakalanması için İstanbul polisi, daha geç saatte belirlenen adrese girdi. Ancak Göktaş, kızının evinde değil, aynı sitede kiraladığı başka bir evde yaşarken, polisin gelmesini haber alıp kayıplara karıştı.
“Tabii, söz konusu gözaltı listesi oluşturulması sırasında yaşananlar dikkate alındığında, ilk liste dışında bırakılan Göktaş’ın dört aylık sürede kendisi için hareket alanı yarattığı düşünmek yanlış olmaz.
“Olası kaçış organizasyonunu planlamasında dört aylık süre, yıllarca TSK’nın operasyonel faaliyetlerinde görev alan Göktaş için fazlasıyla yeterli olsa gerek.”
İstinaf mahkemesinin kararı
Öte yandan Bulgaristan’daki istinaf mahkemesi, birinci derece mahkeme olan Haskova Bölge Mahkemesi’nin Göktaş’a geçen ay sağlık sorunları nedeniyle verdiği ev hapsi kararını bozarak yeniden cezaevine gönderilmesine hükmetti. Bulgaristan yargı sisteminde istinaf kararları kesinlik taşıyor.
Haskova Bölge Mahkemesi, Türkiye’nin Göktaş’ın iadesi talebini “adil yargılanmayacağı” gerekçesiyle reddetmişti. Göktaş’ın Türkiye’ye iadesiyle ilgili adli süreç üst mahkemede devam edecek.