Ana SayfaHaberlerLondra’da hükümete rağmen 2003’den beri en büyük protesto: Filistin’e destek için 300...

Londra’da hükümete rağmen 2003’den beri en büyük protesto: Filistin’e destek için 300 bin kişi yürüdü

Londra bugün, İçişleri Bakanı Braverman “nefret protestoları” dediği ve polisten engellenmesini istediği Filistin’e destek yürüyüşlerinden en büyüğüne ev sahipliği yaptı. En az 300 bin kişinin katıldığı açıklanan yürüyüşü protesto eden aşırı sağcı gruplardan 100 kişi gözaltına alındı. Protestocularla, aşırı sağcı gruplar arasında yaşanan arbede yüzünden Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İçişleri Bakanı Braverman'ı suçladı

Gazze’de ateşkes çağrısının dile getirildiği yürüyüş, Londra’daki ünlü Hyde Park’tan başladı. Polisin açıkladığı rakamlara göre yürüyüşe en az 300 bin kişi katıldı. Bu 2003’teki Irak işgali karşıtı gösterilerden beri Londra’da yapılan en büyük yürüyüş.

https://x.com/serbestiyetweb/status/1723377123870589137?s=20

Yürüyüşün, 1. Dünya Savaşı’nın bitişini anma günü etkinliği ile çakışması nedeniyle polis alarmdaydı.

Filistinle dayanışma yürüyüşü ile eş zamanlı olarak sağ görüşlü gruplar da Londra’nın merkezinde toplandı. Polisle bu gruplar arasında arbede yaşandı.

English Defence League’in (İngiliz Savunma Birliği) kurucusu Tommy Robinson, sosyal medya hesabı X üzerinden, 1. Dünya Savaşı kurbanlarını anma anıtı çevresinde toplanma ve “İngiliz halkının mutlu olmadığını gösterme” çağrısı yapmıştı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan arbede görüntülerine İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın açıklamalarının neden olduğunu savundu.

Braverman bu yürüyüşleri “nefret yürüyüşü” olarak adlandırmış ve Londra polisine yasaklama çağrısı yapmıştı.

Bakan Braverman Filistin’e destek yürüyüşüne izin veren Londra polisini eleştirdi.

Polisi “çifte standart” uygulamakla suçlayan Braverman, daha önce sağ görüşlü grupların yürüyüşünün yasaklandığını hatırlattı ve Londra polisinin Filistin halkı ile dayanışma yürüyüşlerini “kayırdığını” iddia etti.

Londra Emniyet Müdürü Mark Rowley ise yürüyüşü yasaklamak için ellerinde neden bulunmadığını savunmuştu.




İngiltere’nin ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn de yürüyüşe katıldı
- Advertisment -