Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan da yanıyor: Ülkenin sembolü sedir ağacı ormanları kül oldu

Lübnan da yanıyor: Ülkenin sembolü sedir ağacı ormanları kül oldu

Türkiye’nin güney bölgelerinde çıkan yangınlar ile eşzamanlı olarak Çarşamba gününden bu yana Kuzey Lübnan da yanıyor. Orman alanlarını kül eden yangın sınırı aşarak Suriye'ye yayılmaya başlandı. Yangınlarda itfaiyeye yardım eden 15 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Yangının en çok etkilediği Qobayat, meşe, çam ve Lübnan bayrağındaki sedir ağaçlarıyla kaplı ülkenin en güzel ormanlarından biriydi.

2019 yılındaki yangınların ekonomisini sarstığı Lübnan’da ülkenin kuzeyinde çıkan yangınları söndürmek için dört hava kuvvetleri helikopteri ve askeri birlikler tarafından desteklenen 25 itfaiye aracını görevlendirildi.

Ama yangın söndürme çalışmalarına rağmen alevler yayılmaya devam ediyor.

Bölge sakinleri yangının etkili olduğu meşe, çam ve sedir ağaçlarıyla Lübnan’daki en güzel ormanlardan biri kabul edilen Qobayat köyünde kavrulmuş ormanların, görüntülerini yayınladılar.

Bölgedeki Andaqt köyünün belediye başkanı Omar Massoud’un AP’ye verdiği bilgiye göre  “Yaklaşık 2 milyon metrekare – yaklaşık 500 dönüm – çam ve meşe ormanı yangında yok oldu.”

Yangın Suriye’nin Humus eyaletinin sınır bölgelerine doğru yayıldı.

Devlet haber ajansı SANA’ya göre, Suriye’de Suriyeli itfaiyeciler de Kuseyr bölgesindeki köylerde çıkan yangınları kontrol altına almak için mücadele ediyor. Suriye askeri helikopterleri de Çarşamba gününden bu yana operasyona katılıyor. Suriye Sivil Savunma Şefi General Saied al-Awad, sert rüzgarların ve yüksek sıcaklıkların yanı sıra engebeli arazinin operasyonları karmaşık hale getirdiğini söyledi. Lübnan hükümeti komşu Kıbrıs’tan acil yardım çağrısında bulundu.

- Advertisment -