Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan’da yaz saati kargaşası: Hıristiyanların saati Müslümanlardan bir saat ileride

Lübnan’da yaz saati kargaşası: Hıristiyanların saati Müslümanlardan bir saat ileride

Lübnan’ın Sünni Müslüman Başbakanı Najib Mikati, oruçlarını daha erken bir saatte açmak isteyen Müslümanların talebine uygun olarak saatlerin bir saat ileri alınmasını Ramazan nedeniyle bir ay erteledi. Hükümetin bu kararına ülkedeki Hıristiyanlar ve sekülerler uymadı, saatlerini ileri aldı. Lübnan’da halk ve kurumlar dünden beri iki farklı saat diliminde yaşıyor, randevular ve görüşmeler karışıyor.

Lübnan hükümeti, enerji tasarrufu için saatlerin bir saat ileriye alınmasını Ramazan ayını gerekçe göstererek bir ay erteledi. Fakat sekülerler ve Hıristiyanlar karara tepki göstererek saatlerini her sene olduğu gibi Mart’ın son Pazar günü, yani dün (26 Mart) bir saat ileriye aldı. Böylece şu anda Lübnan’da Müslümanlar ve Hıristiyanlar farklı saat dilimlerinde yaşıyor. Hıristiyan Maronit Kilisesi, LBCI ve MTV gibi televizyonlar ve birçok özel şirket saatlerini ileri aldı ve karara uymadı. Birçok insan bu nedenle randevularını ve görüşmelerini denk getiremiyor.

Haruka Naito adındaki bir Japon STK çalışanı Beyrut’ta yaşadığı kafa karışıklığını şöyle anlattı: “Sabah saat 8’de bir randevum, 9’da ise bir dersim vardı, şimdi ikisi de farklı saat uygulaması nedeniyle aynı saatte. Biri saatleri hükümet kararını dinlemeyip ileri alıyor, biri hükümetin kararını dinleyip saatleri değiştirmiyor. Bu nedenle bütün programım karıştı.”

- Advertisment -