Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan’ın “gazeteci fabrikası” 70 yıllık The Daily Star, ekonomik krize yenik düşüp...

Lübnan’ın “gazeteci fabrikası” 70 yıllık The Daily Star, ekonomik krize yenik düşüp kepenk kapattı

Lübnan basın tarihinin İngilizce yayımlanan ilk gazetesi The Daily Star, mali güçlükler nedeniyle küçülmeye ve kapanmaya zorlanan Lübnanlı medya kuruluşları kervanına katıldı. Hariri ailesinin medya ağının parçası olan ve bölge medyasında öne çıkan birçok ismin ilk çalıştığı yer olan gazete, çalışanlarına hepsinin işten çıkarıldığını söyledi.

The Daily Star yönetimi, çalışanlarına gönderdiği mail’lerde, onları işten çıkarma kararının “çok zor şartlarda” alındığını belirtti. Mesajda tazminat için gerekli düzenlemelerin tamamlandığı belirtildi ve “sizlere bu zor zamanlarda şans diliyoruz” denildi.

13 Ekim’de web sitesini güncellemeyi bırakan Daily Star, 1975-90 iç savaşı dönemleri de dahil olmak üzere geçmişte birçok kez yayınını durdurmuştu.

Reuters’in Lübnan muhabiri Timur Azhari de kariyerinin başlangıç noktası olan gazetenin kapanışını tweet’le duyurdu:

“Lübnan’daki The Daily Star gazetesindeki tüm personel yönetimden gelen e-postalarla işten çıkarıldı. Birçoğunun aylarca maaş alacağı var ve şimdi tazminat bekleyecekler. TDS 1950’lerde kuruldu ve pek çok gazeteci orada başladı (ben dahil). Uzun zamandır gelmesi beklenen ağır bir haber.”

“Mevcut denklemde Lübnan’da bir haber mecrasını ayakta tutmak mümkün değil”

L’Orient-Le Jour’un genel yayın yönetmeni Michel Helou da “gazetecilik için üzücü bir gün” dedi:

“Gazetecilik ve Lübnan için üzücü bir gün. Daily Star, nesiller boyu muhabirleri yetiştiren bir referans noktasıydı. Lübnan’da bir haber mecrası yönetmek neredeyse imkânsız hale geldi – hiçbir iş modeli mevcut denklemi çözemez. Finansal sürdürülebilirlik olmadan, siyasi bağımsızlık da olmaz.”

1952’de Lübnanlı gazeteci Kamel Mrova tarafından kurulan Daily Star, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in gözlemcilerinin raporuna göre, Sünni Müslüman politikacı ve eski başbakan Saad al-Hariri’nin ailesine ait.

Hariri’nin sahip olduğu medya kuruluşları, yaklaşık beş yıl önce, ailenin Suudi inşaat firması Saudi Oger’in iflasının neden olduğu mali zorluklarla beraber, yavaş yavaş işten çıkarmalara ve kapanmalara başlamıştı.

Haber medyası oldukça politize olmasına rağmen basının geleneksel olarak diğer birçok Arap devletinden daha açık faaliyet gösterebildiği bir ülkede ortadan kaybolan en son başlık: Bir ulusun mahvoluşu.

Dünya Bankası’na göre modern zamanların en kötü buhranlarından birini yaşayan Lübnan’da, 2016 yılında mali sorunlar El-Safir gazetesini de kapanmaya zorlamıştı.

- Advertisment -