Ana SayfaHaberlerDünyaLübnan’ın yeni kadın kahramanı: Kanser kız kardeşi için yeğeninin oyuncak silahıyla banka...

Lübnan’ın yeni kadın kahramanı: Kanser kız kardeşi için yeğeninin oyuncak silahıyla banka bastı, kendi hesabındaki parayı çekti, İstanbul’a kaçtı

Bugün Lübnan’da kız kardeşinin kanser tedavi masraflarını ödemek için kendi hesabındaki 13.000 doları çekmek isteyen bir Lübnanlı kadın elindeki oyuncak silahla hesabının bulunduğu bankayı bastı. Lübnan’da 2019 yılından beri bankalar yaşanan ekonomik kriz nedeniyle halkın kendi hesaplarındaki parayı çekmesine izin vermiyor, yasalara aykırı bir şekilde para çekilmesine yönelik kısıtlamalar uyguluyor. Banka hesaplarından para çekemeyen başka insanlarla birlikte bankayı basan Sali Hafız, oyuncak silahını göstererek kendi hesabından 13.000 doları çekti, ardından Facebook hesabından İstanbul’a kaçtığını duyurdu. Halk Sali Hafız’ı kahraman ilan etti, tebrik etti.

2019 yılından beri yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bankaların halkın kendi mevduat hesaplarındaki parayı kullanmalarına veya çekmelerine izin vermediği Lübnan’da, Sali Hafız adındaki bir kadın kanser tedavisi gören kız kardeşinin hastane masraflarını karşılamak için elindeki yeğenine ait bir oyuncak silahla hesabının bulunduğu banka şubesini bastı. Sali Hafız’a banka hesaplarındaki parayı çekemediği için mağdur olan diğer vatandaşlar da eşlik etti. Hafız elindeki oyuncak silahı gösterdi, bankayı benzinle ateşe vereceğini söyledi ve banka hesabındaki parayı çekmek istedi: “Biz böyle bir şey yapmadıkça hiçbir şey değişmeyecek. Paramı verin, ben de gideyim. Paramı vermezseniz, kendimizi ve bankayı ateşe vereceğiz.”

Sali Hafız banka yetkililerinin bu tehdit karşısında hesabındaki 13.000 doları vermesi üzerine bankayı terk etti: “Kaybedecek hiçbir şeyim yok, yolun sonuna geldim. Banka memuruna iki gün önce gittim ve kardeşimin öldüğünü, zamanının olmadığını söyledim. Çekebileceklerimi söyledikleri miktar yetersizdi. Öyle bir noktaya geldim ki kardeşimin tedavisi için böbreğimi satacaktım.”

Sali Hafız banka yetkililerinin kendisine ayda 200 dolar çekebileceğini söylediğini ve bu miktarın yeterli olmayacağı için böyle bir eylem kararı aldığını açıkladı.

Sali Hafız parasını çektikten sonra medya mensuplarına silahın oyuncak silah olduğunu açıkladı ve bankayı terk etti. Sali Hafız eylemden sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İstanbul’a gittiğini söyledi: “Bütün ülke eviminin önünde, ama ben havalimanındayım. İstanbul’da görüşürüz.”

Lübnanlılar sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarda Sali Hafız’ı tebrik etti: “Allah seni korusun”, “Helal olsun”, “Tebrikler”, “Sen bizim kahramanımızsın”.

Geçen Ağustos ayında da Lübnalı bir adam banka hesabından babasının hastane masraflarını karşılamak için elindeki silahla banka şubesini basmış, 30.000 dolar çektikten sonra tutuklanmıştı.

- Advertisment -