Ana SayfaHaberlerDünyaLukaşenko, 26 yaşındaki gazeteciyi suçladı: Kanlı isyan için yabancı casuslarla birlikte hareket...

Lukaşenko, 26 yaşındaki gazeteciyi suçladı: Kanlı isyan için yabancı casuslarla birlikte hareket etti

Atina-Vilnius arasında uçan İrlanda havayollarına ait uçağı Belarus hava sahasından geçerken zorla Minsk’e indirip, uçakta bulunan Belaruslu muhalif gazeteciyi gözaltına aldıran Devlet Başkanı Lukaşenko, hava sahalarını Belarus uçaklarına kapatan AB’yi uyardı: “Belarus, Avrupa'nın merkezinde, burada bir şey alevlenirse dünya savaşını tetikler.” Lukaşenko, gözaltına alınan 26 yaşındaki gazetecinin ise "Belarus'ta bir katliam ve kanlı bir isyan örgütlemek için yabancı casus teşkilatlarıyla birlikte çalıştığını” iddia etti.

23 Mayıs’ta Atina’dan Litvanya’nın başkenti Vilnius’a doğru yola çıkan İrlanda  havayolu firması Ryanair’e ait  FR4978 sefer sayılı uçağın Belarus havasahasında  ‘bomba ihbarı’ gerekçesiyle MiG-19 savaş jetlerinin eşliğinde zorla Minsk’e indirilip, uçakta bulunan Belarus’taki protestoları

Telegram üzerinden haberleştiren Nexta’nın eski editörü, 26 yaşındaki gazeteci Roman Protaseviç ve kız arkadaşının gözaltına alınmasıyla başlayan kriz büyüyor.

Yaşanan olayın ardından Avrupa Birliği (AB) liderleri, Belarus havayolu şirketlerine AB hava sahasını kapatma kararı almıştı. Liderler, AB havayolu şirketlerine ise Belarus hava sahasını kullanmamaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:965F71F4-FD54-4CA3-8F90-EFD3E609F733.jpg

Dün karar uygulanmaya başlandı. Fransa, Belarus ulusal havayolu şirketi Belavia’ya bağlı Minsk-Barselona seferini yapan yolcu uçağına, hava sahasını kullanma izni vermedi. Belavia Havayolları’na bağlı yolcu uçağın, bugün öğlen saatlerinde Barselona seferini yapmak üzere Uluslararası Minsk Uluslararası Havalimanı’ndan kalktığı, fakat Fransa’nın uçağın kalkışından 3 dakika önce uçuş planını iptal ettiği belirtildi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-05-27 14.12.45.png
Minsk’e indirilen İrlanda uçağı

Bu esnada Polonya sınırına yaklaşan uçağın, Belarus’un Brest ile Baranoviçi kentleri üzerinde tur atmaya başladığı ve Belavia yetkililerinin, Marsilya hava trafik kontrolörleriyle mutabık kalarak uçuş rotasını değiştirmeye çalıştığı ama

Belaruslu yetkililerin bu girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı, Barselona uçağının ise havada 2 saat kadar tur attıktan sonra Minsk’e geri döndüğü öğrenildi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:belavia3_3.jpg

Uçuş yasaklarıyla FlightAware sayfasında Belarus hava sahasının boşaldığı görülebiliyor.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-05-27 12.42.21.png

Belarus’taki zorla uçak indirme skandalı yüzünden başlayan hava sahası kapatma, uçak seferlerini iptal kararlarına Türkiye’nin uymadığı görülüyor.

Minks Havalimanı’ndan Belarus Havayolları ve THY’nin Antalya ve İstanbul Havalimanlarına karşılıklı seferleri devam ediyor

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-05-27 12.41.37.png

AB’den gelen yasak kararlarına çeyrek asırdır Belarus’u demir yumrukla yöneten 66 yaşındaki Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’dan sert tepki geldi.

Lukaşenko, parlamentoda milletvekillerine konuştu,

“Yolcu uçağını indirmek hakkımızdı” dedi, uçağın “bomba ihbarı nedeniyle indirildiğini” ve “Mig-29 tipi savaş uçağı tarafından yolunun kesildiği” haberlerinin “kesinlikle yalan” olduğunu iddia etti.

Batı’yı, 9.3 milyonluk ülkesine karşı “artık sadece bir bilgi savaşı değil, modern bir melez savaş” yürütmekle suçlayan Lukaşenko, uçaktan indirilip gözaltına alınan 26 yaşındaki gazeteci Pratasevich ve arkadaşlarının “Belarus’ta bir katliam ve kanlı bir isyan örgütlemek  için yabancı casus teşkilatlarıyla birlikte çalıştıklarını”  iddia etti.  Yurtdışındaki “diğer düşmanlarını” da peşlerine düşüleceği konusunda uyardı.

Batı yaptırımlarının arkasında  “Belarus’ta silahlı bir isyan ve darbe gerçekleştiremedikleri için kıskançlıkları, çaresizlikleri ve öfkeleri” olduğunu söyleyen Lukaşenko, Belarus’un “Avrupa’nın merkezinde olduğunu ve burada bir şey alevlenirse başka bir dünya savaşını tetikleyebileceğini” söyleyerek Batı’yı da uyardı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:c1_3983895.jpg
Varşova’da yaşayan Natalia ve Dmitry Pratasevich 

Polonya’da yaşayan Pratasevich’in ailesi ise çektikleri videoda dünyadan yardım istedi, anne Natalia Pratasevich  “Dünya, lütfen ayağa kalk ve yardım et. Çünkü onu öldürecekler, öldürecekler!” derken baba Dmitry Pratasevich, oğlunun itirafta bulunmak zorunda kaldığını söyledi.

- Advertisment -