Ana SayfaHaberlerLula seçimleri 2 milyon farkla kazandı ama Bolsonaro yenilgiyi hâlâ kabul...

Lula seçimleri 2 milyon farkla kazandı ama Bolsonaro yenilgiyi hâlâ kabul etmedi

Brezilya başkanlık seçimlerinde ülke tarihinde ilk kez görevdeki mevcut bir devlet başkanı seçimleri kazanamadı, Bolsonaro 2 milyon oy farkla solcu aday Lula’ya karşı kaybetti. Daha önce de başkanlık görevinde bulunan Lula, %50.9 oy alırken Bolsonaro %49.1 oy aldı. Ama sonuçlara rağmen Bolsonaro, henüz seçim sonuçlarını kabul etmedi ve Lula’yı tebrik etmedi. Fakat Bolsonaro kabinesinden isimlerden sonucu kabul eden açıklamalar geliyor. Lula’yı karşı hukuksuz olarak görülen soruşturmayı açan ve Bolsonaro’nun kabinesinde Adalet Bakanlığı yapan Sergio Moro, seçim yenilgisini kabul etti ve “artık muhalefet siyasetçisi olarak görev yapacağını” açıkladı. Bolsonaro seçimler öncesinde kaybederse seçimlerin hileli olacağını, sonuçları kabul etmeyeceğini ve ordunun harekete geçmesi gerektiğini söylemişti.

Brezilya’daki başkanlık seçimleri dün sonuçlandı. Daha önce de başkanlık görevini üstlenen solcu aday Lula, %50.9, görevdeki başkan Bolsonaro ise %49.1 oy aldı. 2 milyon oy farkıyla seçimleri kaybeden Bolsonaro, Brezilya tarihinde seçimleri kaybeden ilk görevdeki başkan oldu. Bolsonaro seçim öncesinde kaybederse ancak hile nedeniyle kaybedeceğini, kaybetmesi durumunda sonuçları kabul etmeyeceğini, ordunun harekete geçmesini söylemişti.

Bolsonaro hâlâ seçim sonuçlarını kabul ettiğine dair bir açıklama yapmadı, Lula’yı tebrik etmedi. Fakat Lula’ya karşı hukuksuz olarak görülen soruşturmayı açan ve Bolsonaro’nun kabinesinde Adalet Bakanlığı yapan Sergio Moro, seçim yenilgisini kabul etti, artık muhalefet siyasetçisi olarak görev yapacağını belirtti.

Sao Paolo’nun yeni seçilmiş belediye başkanı ve Bolsonaro’nun müttefiki Tarcisio de Freitas da seçim sonuçlarının kesinleştiğini söyledi.

- Advertisment -