Ana SayfaHaberlerMacaristan’ın muhafazakar Cumhurbaşkanı, çocuk istismarı davasındaki hükümlüyü affetti, tepkiler artınca istifa etti

Macaristan’ın muhafazakar Cumhurbaşkanı, çocuk istismarı davasındaki hükümlüyü affetti, tepkiler artınca istifa etti

Orban’ın Fidesz Partisi’nden ülkenin ilk kadın ve en genç Cumhurbaşkanı olan 46 yaşındaki Katalin Novák, 2022’den bu yana sürdürdüğü cumhurbaşkanlığı görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Novák’ın bu kararı, Nisan 2023’te devlete ait bir çocuk yurdunda çocuklara yönelik bir dizi cinsel istismarı gizlemekten hüküm giyen bir hükümlü için başkanlık affı çıkarmasına gelen yoğun tepkilerin ardından geldi. 

Novak, istifa açıklamasında “Birçok insanda şaşkınlık ve huzursuzluk yaratan bir Hata yaptım” dedi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novák’ın bir çocuk cinsel istismarı davasında af çıkarmasının ardından Budapeşte’de göstiler düzenlenmiş, Cumhurbaşkanı istifaya çağrılmıştı.

Orbán’ın önemli bir müttefiki ve Fidesz’in eski başkan yardımcısı olan Novák, cumhurbaşkanlığına atanana kadar Macaristan’ın aileden sorumlu bakanı olarak görev yaptı. Geleneksel aile değerlerinin ve çocukların korunmasının güçlü bir savunucusuydu.

Macaristan tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı ve bu göreve gelen en genç kişi Novak,

2004-2016 yılları arasında en az 10 çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılan bir kurum müdürüne yönelik cinsel istismar iddialarını geri çekmeleri için mağdurlara baskı yaptığı iddiasıyla  üç yıldan fazla hapis cezasına alan bir adamı geçen hafta affetmişti:

“Af talebine ve mevcut bilgilere dayanarak, hükümlünün kendisine emanet edilen çocukların savunmasızlığını kötüye kullanmadığı inancıyla geçen yıl Nisan ayında af lehine karar verdim. Hata yaptım, çünkü af kararı ve gerekçe eksikliği pedofiliye karşı sıfır tolerans konusunda şüphe uyandırmaya müsaitti”

Macaristan’ın o dönemdeki Adalet Bakanı olarak affı onaylayan bir diğer kilit Fidesz figürü Judit Varga’nın adı da affa karıştı. Varga’nın bu yaz yapılacak seçimlerde Fidesz’in Avrupa Parlamentosu aday listesine liderlik etmesi bekleniyordu.

Ancak Varga Cumartesi günü Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımla affı onaylamanın siyasi sorumluluğunu üstleneceğini ve “milletvekilliğinden ve AP liste başkanlığından istifa ederek kamu hayatından çekileceğini” duyurdu.

- Advertisment -