Ana SayfaHaberlerDünyaMacron Putin’i ikna etti: Rusya’dan BM yetkililerinin Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapmasına...

Macron Putin’i ikna etti: Rusya’dan BM yetkililerinin Zaporijya Nükleer Santrali’nde inceleme yapmasına yeşil ışık

Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından son günlerde tartışma konusu olan Zaporijya Nükleer Santrali’nin BM uzman heyetlerince ziyaret edilmesine izin vereceğini açıkladı. Macron ve Putin’in yaptığı açıklamaya göre Rusya, BM uzmanlarının santralde inceleme yapabilmesi için kolaylık sağlamayı kabul etti.

Rusya ve Ukrayna uzun bir süredir Zaporijya Nükleer Santrali’ni hedef alan saldırılar için birbirini suçluyor ve karşı tarafın olası bir nükleer felakete sebebiyet verebileceğini belirtiyordu. Putin ve Macron arasında dün yapılan telefon görüşmesinde bu konu detaylıca ele alındı ve BM yetkililerinin nükleer santralde inceleme yapması konusunda uzlaşı sağlandı.

Rusya, BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) yetkililerinin nükleer santralde inceleme yapmasına yardım edeceğini açıkladı. İncelemeye bizzat katılmak istediğini belirten IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi kararı memnuniyetle karşıladı ve “Böylesine tehlikeli bir ortamda, dünyanın en büyük nükleer santrallerinden birinin güvenliğini tehlikeye atacak yeni bir adımın atılmaması çok hayati” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky de karardan haberdar olduğunu, fakat detaylar üzerine çalışıldığını söyledi ve uyardı: “Rusya’nın radyasyon şantajı devam ederse, bu yaz tarihe Avrupa’nın en trajik zamanı olarak geçecek.”

- Advertisment -