Ana SayfaHaberlerDünya“Macron, Ukrayna'da en nefret edilen müttefik olmayı başardı”

“Macron, Ukrayna’da en nefret edilen müttefik olmayı başardı”

Fransız Le Monde gazetesi, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Rusya’yı küçük düşürmeme çağrısını” yinelemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalogda ısrar etmesi, Kyiv ziyaretinin gecikmesi gibi nedenlerle Ukraynalıların öfke ve rahatsızlığını kazandığını yazdı.

Gazetenin “Ukraynalıların pek sevilmeyen müttefiki Emmanuel Macron” başlıklı haberinde, Ukrayna’da Macron’un sonuçsuz kalan çabalarına atıfta bulunularak “Boşuna konuşmak ve endişelenip hiçbir şey yapmamak” anlamında Macroner (Macronculuk) kelimesinin türediği belirtildi.

Haberde Kyiv yönetiminin müttefiklerini “Ukrayna’nın zaferini isteyenler” ve “Ruslar tarafından elde edilen toprakların benimsendiği bir ateşkes isteyenler” olarak ikiye ayırdığından söz edildi, savaşın başında iyi olan Paris-Kyiv ilişkilerinin Rus ordusunun Kyiv bölgesinden çekilmesiyle kötüleştiğine dikkat çekildi.

O dönem Avrupalı liderlerin aksine Macron’un Kyiv’e destek için ziyarete gitmediği belirtilen haberde, Fransız Cumhurbaşkanının Putin ile diyalogda ısrar etmesinin Ukrayna’da “empati yoksunluğu” olarak algılandığına vurgu yapıldı.

Haberde ayrıca Macron’un farklı tarihlerde “Rusya ve Ukrayna’nın kardeş halklar olduğunu” söylemesi ile “Rusya’nın küçük düşürülmemesi gerektiği” çıkışının Ukrayna cephesinde tepkiyle karşılandığına değinildi.

Paris ve Kyiv arasındaki sorunun Fransa’nın siyasetinden çok, Macron’nun küçümseyici olarak görülen demeçleri olduğu kaydedilen haberde, “Macron Bey, 4 aydan kısa bir sürede Ukrayna’da ülkenin en nefret edilen müttefiki haline gelmeyi başardı” ifadesine yer verildi. Haberde, Macron’un defalarca davet edilmesine rağmen Ukrayna’ya ziyareti Fransa’nın AB dönem başkanlığının son günlerine denk getirmesinin, Macron’a yöneltilen bir diğer eleştiri olduğuna değinildi.

Kaynak: AA

- Advertisment -