Ana SayfaHaberlerMahir Ünal’ı görevinden affettiren Bahçeli, Kemalizme sert eleştirileriyle bilinen Serdengeçti’den şiir okudu:...

Mahir Ünal’ı görevinden affettiren Bahçeli, Kemalizme sert eleştirileriyle bilinen Serdengeçti’den şiir okudu: “Yosun tutmuş camilerim ıssızdır”

İki hafta önceki meclis grup toplantısında harf devrimi hakkındaki sözleri nedeniyle Mahir Ünal’a sert tepki göstererek istifasına neden olan Bahçeli, partisinin dünkü grup toplantısında Kemalizm’e karşı keskin duruşuyla tanınan Osman Yüksel Serdengeçti’nin “İmparatorluğa Mersiye” şiirini okudu. Serdengeçti’nin “Mabetsiz Şehir” kitabında da şu ifadeler yer alıyor: “Selanik Dönmeleri, şunu bilsinler ki: Bu vatanı, bu milleti suyun öte tarafından gelen gayri Türkler kurtarmadı!.. Bu vatanı; bu milleti biz kurtardık, biz... Müslüman Türk milleti!..”

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin dünkü (8 Kasım) Meclis grup toplantısında, 1983’te hayatını kaybeden şair ve milletvekili Osman Yüksel Serdengeçti’nin “İmparatorluğa Mersiye” şiirini okudu.

Bahçeli’nin “kayıp giden vatan beldelerinin acısına adeta tercüman” dediği şiir şöyle:

Bin yıl oldu toprağına basalı,
Hayli oldu kılıçları asalı,
Bülbüllerin onun için tasalı,
Sazlar kırık, ayar tutmaz telleri,
Biz neyledik o koskoca elleri?
Yol görünür, hakan emir verirdi,
Dalga dalga ordularım yürürdü,
Hamlemizden dağlar taşlar erirdi,
Dolu dizgin aştık nice belleri,
Biz neyledik o koskoca elleri?

Kosovalar, Plevneler bizsizdir,
Yosun tutmuş camilerim ıssızdır,
Boynu bükük minareler öksüzdür,
Açmaz olmuş kızanlığın gülleri,
Biz neyledik o koskoca elleri”

Bahçeli’nin şiirini okuduğu Serdengeçti, Kemalizm’e karşı keskin muhalif görüşleriyle biliniyor.

1950’de Demokrat Parti’nin seçimleri kazanması üzerine yazdığı “Yıkıldılar” başlıklı yazıda şöyle demişti:

“Kendilerini yarı ilâh sanıyorlardı. Yapanlar onlardı; yaratanlar onlardı!.. 

“Milleti onlar kurtarmıştı. Partilerinden bahsederken şerefli partimiz diyorlardı!.. 10 yılda 15 milyon genç yaratmışlardı. O kadar ileri fikirli, o kadar ileri gidiyorlardı ki, 400 yıllık mesafeyi yirmi yılda kat etmişlerdi!.. 

“Her şey onlarla başlıyordu. Şanlar, şereflerle dolu Türk tarihi onlarca devri istibdattı. Kapkara orta çağdı. 

“Tam 30 yıl Tanrılar gibi konuştular; firavunlar gibi saltanat sürdüler. Yediler, içtiler, kustular. Bol harcırahlar, hususi vagonlar, yatlar, kökünü kazıdıkları sultanların saraylarında şahane hayatlar, zevk, eğlence âlemleri… 

“Vur patlasın çal oynasın! Her gün bayram… Her gün seyran! Altta kalanın canı çıksın. Altta kalan milletti, halktı, köylü idi… Amma nutuklarda, afişlerde ‘Bu milletin efendisi köylüdür’ diye yazılı idi. Halkı ve köylüyü ‘Efendimiz sensin! Efendi, efendi’ diye soydular. Ne usandılar ne utandılar ne doyurdular…”

Serdengeçti’nin “Mabetsiz Şehir” kitabında da şu ifadeler yer alıyor:

“Selanik Dönmeleri, şunu bilsinler ki: Bu vatanı, bu milleti suyun öte tarafından gelen gayri Türkler kurtarmadı!.. Bu vatanı; bu milleti biz kurtardık, biz… Müslüman Türk milleti!..”

MHP’den istifa ederek MSP’ye katılmıştı: “Partide gençler sandıktan çıkma yerine namludan çıkma telkini altında tutulmaktadır”

MHP Genel Başkan Yardımcılığı yapan Serdengeçti, 1977 yılında Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Selamet Partisi’ne üye olurken MHP’den ayrılma nedenini “Partide gençler sandıktan çıkma yerine namludan çıkma telkini altında tutulmaktadır” diye açıklamıştı.

Mahir Ünal istifa etmişti

Bahçeli, 25 Ekim’deki MHP Meclis grup toplantısı konuşmasında, AK Partili Mahir Ünal’ın “Kültür devrimi olarak cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir” sözlerine şu sözlerle tepki göstermişti:

“Cumhuriyet’in Türk kültürüne, diline ve düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz yanlışın pençesindedirler.”

Mahir Ünal, Bahçeli’nin bir sonraki grup toplantısından bir gün önce (31 Ekim) yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası AK Parti Meclis grup başkanvekilliği görevinden istifa etmişti.

- Advertisment -