Ana SayfaHaberlerMahkemenin kararı: İBB binaları TÜRGEV’de kalacak

Mahkemenin kararı: İBB binaları TÜRGEV’de kalacak

İBB, 2015’te bir sözleşmeyle dört yıllığına TÜRGEV’e devredilen dört taşınmazı için 2019’da ‘sözleşmenin feshedilmesi’ kararı almıştı. İstanbul 14. İdare Mahkemesi aldığı kararla İBB’nin "sözleşmenin feshedilmesi" kararını iptal etti.

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, İBB’nin Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) yurtlarına ilişkin aldığı “sözleşmenin feshedilmesi” kararını iptal etti.

2015’te TÜRGEV ile AK Parti yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında, orta ve yükseköğrenim öğrenci yurtlarına ilişkin bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında İBB’ye ait 4 ayrı taşınmaz, yurt hizmetlerinde kullanılmak üzere TÜRGEV’e verildi.

İBB iade talep etti

İBB, 23 Ağustos 2019’da süresinin dolduğunu belirterek protokolü feshetti ve yurt olarak faaliyet gösteren binaların verilen tefrişat malzemeleriyle birlikte iade edilmesini istedi.

TÜRGEV avukatları İBB’nin aldığı bu kararın hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, iptali istemiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesine dava açtı. Davayı karara bağlayan İstanbul 14. İdare Mahkemesi, imzalanan protokolün süreyle ilgili 6. Maddesini gerekçe göstererek İBB’nin kararını iptal etti. Bu maddede, protokolün süre bitiminde sonlandırılacağı üç ay önceden bildirilmediği takdirde, söz konusu protokolün birer yıllık sürelerle uzayacağının yer aldığı belirtildi.

Kararda, “Söz konusu kira sözleşmesinin sona erdirildiğine ya da feshedildiğine yahut sözleşmeye konu taşınmazın tahliye edildiğine dair herhangi bir bilgi veya belgenin dava dosyasına ibraz edilmediği görülmektedir” denildi. Bu kapsamda, dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

Vakıflara İBB bütçesinden 357 milyon lira aktarılmış

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimlerden önce dile getirdiği vaatlerinden biri vakıflara aktarılan devasa fonların sonlandırılacağı yönündeydi. İmamoğlu belediye başkanı seçildikten kısa bir süre sonra da bu vakıflara ayrılan devasa bütçeleri sonlandırmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu aralarında Ensar, TÜGVA ve TÜRGEV gibi kuruluşların da bulunduğu dernek ve vakıflara İBB bütçesinden 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığını ifade ederek, “İptal edilmiş tam 357 milyon liralık sürece nokta koymuş durumdayız” demişti. Bu meblağ içinde, sadece bir vakfa 56 milyon liralık yemek desteği olduğunu vurgulayan İmamoğlu, ” İnanılmaz. Bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz? Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina İstanbulluya ait. Bu daha başlangıç” ifadesini kullanmıştı.

- Advertisment -