Ana SayfaHaberlerMahmud Abbas ‘tan Avrupa Birliği’ne: “Hayvan”

Mahmud Abbas ‘tan Avrupa Birliği’ne: “Hayvan”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Pazartesi günü özel bir etkinlik sırasında Avrupa Birliği'ni eleştirdi. AB'yi 2021'de yapılması planlanmış Filistin seçimlerinin gerçekleşmesine yardımcı olmamakla suçlayan Abbas, AB yöneticileri için "hayvan" ifadesini kullandı. Abbas, İsrail'in Kudüs'te sandık kurulmasını izin vermemesini gerekçe göstererek 2021'deki seçimleri süresiz olarak ertelemişti. Ancak Abbas'ın esas olarak El-Fetih'teki iç ayrışmaların ve Hamas'ın seçimi kazanmasına ilişkin kaygıları yüzünden seçimden kaçtığı iddia ediliyor.

AB uzun yıllardır Filistin yönetiminin önemli bir destekçisi. Abbas, Holokost’la ilgili sözleri dahil olmak üzere tartışmalı açıklamaları da dahil olmak üzere son yıllarda uluslararası kamuoyunun desteğini kaybediyor.

Abbas, geçtiğimiz ay katıldığı bir konferansta “Hitler’in Yahudileri Yahudi oldukları için öldürdüğünü, Avrupa’nın da Yahudilerden Yahudi oldukları için nefret ettiğini söylüyorlar. Hayır. Avrupalılar Yahudilerle dinleri nedeniyle değil, toplumdaki rolleri nedeniyle mücadele etti” ifadelerini kullanmıştı. Abbas daha “toplumdaki rolleri” derken “tefecilik ve para işlerinden” bahsettiğini açıkladı.

New York’ta önde gelen Filistin asıllı Amerikalılarla yaptığı yıllık toplantıda konuşan Abbas, Doğu Kudüs’te sandık kurulmasına izin vermesi için İsrail’e baskı yapma sözü veren AB’nin Filistinlileri hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

AB’nin verdiği güvencelere rağmen Abbas, İsrail’in Kudüs’te sandık kurulmasını izin vermemesini gerekçe göstererek 2021’deki seçimleri süresiz olarak erteledi. Ancak uzmanlar, Abbas’ın partisi El-Fetih’teki iç ayrışmaların ve Hamas’ın seçimi kazanmasına ilişkin kaygıların da Abbas’ın kararında etkili olduğunu öne sürüyor.

Abbas toplantı sırasında Filistin Devleti’nin 1967 öncesi sınırlarına dayanan iki devletli çözümü desteklediğini yineledi. Eylül 2021’de yapılan bir ankete göre Filistinlilerin %80’i Abbas’ın görev süresinin uzatılması ve tartışmalı açıklamaları nedeniyle istifa etmesini istiyor.

- Advertisment -