Ana SayfaHaberlerMahmur ya da civarındaki bir noktaya SİHA saldırısında üç kişi öldü

Mahmur ya da civarındaki bir noktaya SİHA saldırısında üç kişi öldü

PKK’ya göre Irak’ta bulunan Mahmur Mülteci Kampı’na, KDP’ye göre ise kampın yakınına düzenlenen hava saldırısında 3 kişi öldü. PKK saldırıyı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

PKK’ya yakın medya, Mahmur mülteci kampına TSK tarafından SİHA’larla bir saldırı yapıldığını iddia ederken, Mahmur ve Gwer’den sorumlu Peşmerge komutanı Şirwan Barzani, saldırının direkt kampa değil kampın yakınında bir yere yapıldığını ve 3 kişinin öldüğünü söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Qereçux Sorumlusu Kirmanc Abdullah ise bölgeden yayın yapan K24 Televizyonununa, saldırıda Mahmur Kampı yakınlarında bulunan ve PKK’ya ait olduğu söylenen bir üssün hedef alındığını söyledi. Hava saldırısında PKK’lılardan ölen ve yaralananların olduğunu bildiren Abdullah, ancak ölen kişilerin sayısının netleştirilemediğini aktardı.

Mahmur kampında, 90’ların başında TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalardan sonra Hakkari ve Şırnak’taki sınır köylerinden Irak Kürdistan bölgesine göç eden yaklaşık 12 bin mülteci yaşıyor.

Irak merkezi hükümetinin egemenlik sınırları içinde yer alan Mahmur kampı PKK tarafından kontrol ediliyor.

Mahmur’a yapılan hava saldırısı konusunda TSK’dan şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Sabah yaşananlar

KDP kaynaklarına göre, bu olayın yaşanmasından önce, sabah saatlerinde Duhok’un Amedi ilçesine bağlı, Türkiye’nin operasyon yaptığı bölgeye yakın Metina dağı bölgesinde PKK’nın bir Peşmerge askeri konvoyunu pusuya düşürüp roketle saldırı düzenlemesi sonucu 5 Peşmerge öldü 4 Peşmerge de yaralandı.

Kürdistan bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, PKK saldırısını kınadı ve PKK’ya silahlı unsurlarını Kürdistan bölgesinden uzak tutma çağrısı yaptı.

Mesrur Barzani, Bugün sabah saatlerinde PKK’lilerin Amedi sınırındaki Metina’da düzenlediği ve 5 Peşmergenin şehit olması, bazı Peşmergelerin de yarlanması ile sonuçlanan saldırıyı sert bir dille kınıyoruz” dedi.

Mesrur Barzani, açıklamasının devamında şunları kaydetti.

“PKK’den gerginlik ve kaosa neden olan silahlı unsurlarını Kürdistan Bölgesi sınırlarından uzak tutmasını istiyor ve Kürdistan Bölgesinin statüsüne, yönetimine ve sınırlarına saygı duyması konusunda uyarıyoruz. Kürdistan Bölgesi topraklarını, bölgede güvenlik ve istikrarın bozulmasına yol açarak komşu ülkelere yönelik saldırıları için bir üs olarak kullanmaması gerektiğini vurguluyoruz. Irak federal hükümeti de bu konuda görev ve sorumluluklarını yerine getirmelidir.”

ABD’nin BM daimi temsilcisi Twitter hesabından açıklama yaptı

ABD Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Dün Türk yetkililere Mahmur mülteci kampındaki sivilleri hedef alan herhangi bir saldırının uluslararası ve insani hukukun ihlali olacağını açıkça belirttim. Bugün kampın yakınındaki şiddetten derin endişe duyuyorum ve tüm tarafları mültecilerin haklarına saygı duymaya çağırıyorum.” dedi.

- Advertisment -