Ana SayfaHaberlerMalatya’daki Ermeni kilisesinde 100 yıl sonra ilk ayin yapıldı

Malatya’daki Ermeni kilisesinde 100 yıl sonra ilk ayin yapıldı

100 yıldır kullanılmaz halde olan Malatya’daki Üç Horan Surp Yerortutyun Kilisesi, Malatya Üç Horan Kilisesi- Taşhoran Kültür Merkezi adıyla açıldı. Kilisede ilk ayin bu sabah yapıldı. Kilise hem kültür merkezi hem de kilise olarak hizmet verecek. Ermeni toplumu üyeleri kilisede ayin, vaftiz, düğün gibi törenlerini icra edebilecek.

28 Ağustos Cumartesi sabahı yapılan açılışa Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek katıldı.

Malatya Valisi Aydın Baruş, kültür merkezinin vatandaşların ziyaretine açık olduğunu ve Ermeni vatandaşların da inanç ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabileceklerini belirterek, “Şehirleri şehir yapan, onlara kimliğini veren bu yapıların ve bu yapılarla birlikte yaşayan insanların kültürünü devam ettirip, ettiremediğidir. Vatandaşlarımız, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve dünya insanlığı burayı bir kültür ve tarih eseri olarak ziyaret ettiği gibi Ermeni vatandaşlarımız da inanç ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabilecekler. Burada Türkiye’nin başarısı için, Türkiye’nin birlik ve beraberliği için, büyük Türkiye’nin dünya medeniyetine katkı sunması için ve dünyada hak ve adaletinin gür sesi için her zaman dua edeceklerdir, biz buna inanıyoruz ve güveniyoruz” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise açılışta “Ayrılıktan kimseye fayda gelmez, birlikte gelecek ve istikbal vardır. Biz birlik, beraberlik içerisinde olacağız” diye konuştu.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, 100 yıl sonra onarılan kilisenin vatandaşların ibadetine açılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Mutluluğumuz ve memnuniyetimizi paylaşmak isteriz. 100 yıl sonra bir sanat ve kültür merkezi olarak onarılan Taşhoron kilisesi aynı zamanda Hristiyan vatandaşlar için ibadete de açılıyor. Elbette ki bu ülke barışı, birliği ve kardeşliği açısından çok önemli bir mesaj olarak algılıyoruz bunu. Anadolu’nun gitmeye yüzmeye tutmuş zenginliklerinin kazandırılması ve tekrar gün ışığına çıkartılmasının hepimiz için büyük bir kazanç olduğunu belirtmek isterim. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Yapı hem kültür merkezi hem de kilise olarak hizmet verecek. Ermeni toplumu üyeleri ayin, vaftiz, düğün gibi törenlerini icra edebilecek. 

Kilisedeki ilk ayin bu Pazar sabahı (29 Ağustos) yapıldı. Ayini, Patrik Maşalyan yönetti. S. Badarak ilahilerini seslendirmek üzere Lusavoriç Korosu da şef Hagop Mamigonyan önderliğinde Malatya’ya seyahat etti. (AGOS)

- Advertisment -