Ana SayfaHaberlerMalezya’da din polisi bu Ramazan’da oruç yiyenlere baskıyı artırdı

Malezya’da din polisi bu Ramazan’da oruç yiyenlere baskıyı artırdı

34 milyonluk nüfusunun 21 milyonu Müslüman olan ve farklı hukuk sistemlerinin uygulandığı Malezya’da din polisi Ramazan ayında gündüz saatlerinde yemek yerken veya içerken yakalananlara geçen yıla göre iki katından fazla ceza kesti. Malezya’da Müslümanlar için gündüz oruç yemenin cezası 1000 Malezya Ringgiti'ne (yaklaşık 7000 lira) ve bir yıla kadar hapis. Malezya medyasına göre baskıdaki artışın arkasında Malezya siyasetinde etkisi artan İslamcı partinin yükselişi var.

Malezya’nın 34 milyonluk nüfusunun yaklaşık 21 milyonu Müslüman ancak ülke aynı zamanda Çinli ve Hintli azınlıklardan oluşan Budistler, Hıristiyanlar ve Hindular’ın yanı sıra yerli topluluklar da mevcut.

Çok kültürlü ülkede eyaletten eyalete farklılık gösteren ikili hukuk sistemi  uygulanıyor. Müslümanlar, evlilik, boşanma gibi bir dizi sosyal konuda şeriat kanunlarına tabi.

Bu şeriat kanunlarını da Müslümanlar için din polisi denetliyor.

Malezyalı aktivistlere göre din polisi, bu Ramazan boyunca sokaklarda daha fazla görünür oldu ve cezalar kesti.

Gündüz saatlerinde yemek yerken veya içerken yakalananlar 1000 Malezya Ringgiti’ne (yaklaşık 7000 lira) kadar para cezası ve bir yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Oruç saatlerinde Müslümanlara yiyecek, içecek veya tütün satarken yakalanan gayrimüslimlere de ceza uygulanıyor.

Bu yılın tutuklama rakamları henüz açıklanmadı ancak 2023’te önemli bir turizm merkezi olan Malakka eyaletindeki din görevlileri, Ramazan boyunca halka açık yemek yerken yakalanan yaklaşık 100 Müslüman’ı gözaltına aldı, geçen yıl bu sayı 41’di.

Malezya’da iktidarda Enver İbrahim liderliğindeki muhafazakar Halkın Adaleti Partisi’nin başını çektiği merkez sol ve liberal partilerin içinde olduğu Pakatan Harapan ittifakı var. Ama Malezya İslam Partisi’nin içinde olduğu anamuhalefetteki Perikatan Nasional, Müslüman eyaletlerde nüfuzunu artırıyor. 

- Advertisment -