Ana SayfaHaberlerDünyaMalezya’da Enver İbrahim zaferi: En çok oyu aldı, fakat meclis çoğunluğunu kazanamadı

Malezya’da Enver İbrahim zaferi: En çok oyu aldı, fakat meclis çoğunluğunu kazanamadı

Malezya genel seçimlerinde Enver İbrahim liderliğindeki merkez ittifak “Umut İttifakı” %37 oyla birinci oldu ve 222 sandalyeli mecliste 82 milletvekili kazandı. Mecliste çoğunluğu sağlayıp iktidar olmak için 111 sandalyeye ihtiyaç olduğu için reformist muhafazakar olarak bilinen Enver İbrahim ve ittifakının diğer partilerden 29 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var. Daha önce iki kez başbakanlık yapmış Mahathir Muhammed ise 97 yaşında bir ilki yaşadı ve siyasi hayatı boyunca ilk kez meclise giremedi, 53 yıllık siyasi kariyerinin ilk yenilgisini yaşadı.

Malezya dün (19 Kasım) sandık başındaydı. Seçimlerde %37 oyla eski başbakan yardımcısı Enver İbrahim liderliğindeki merkez ittifak “Umut İttifakı” birinci oldu ve 82 milletvekili kazandı. Reformist muhafazakar olarak bilinen Enver İbrahim liderliğindeki ittifakın 222 sandalyelik mecliste iktidar olmak için 29 vekil desteğine ihtiyacı var.

1958’den 2018’e kadar ülkeyi yöneten UMNO partisinin halefi olan milliyetçi ve radikal İslamcı partilerin yer aldığı ittifak ise %30 oyla ikinci oldu ve 73 milletvekili kazandı.

Daha önce iki kez başbakanlık görevini üstlenmiş 97 yaşındaki siyasetçi Mahathir Muhammed ise 53 senelik siyasi hayatında bir ilki yaşadı ve ilk kez meclise giremedi, seçimleri kaybetti.

- Advertisment -