Ana SayfaHaberlerMaliyetler arttı, hükümet desteği kalktı; fırıncıya 340 liraya gelen 50 kiloluk unun...

Maliyetler arttı, hükümet desteği kalktı; fırıncıya 340 liraya gelen 50 kiloluk unun fiyatı 570 TL’ye fırladı: Ekmeğe zam kapıda

Erdoğan’ın açıkladığı buğday ve arpa fiyatlarının ardından un fiyatlarında artış meydana geldi. Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 340 liraya 50 kiloluk sübvanseli un uygulaması da sonlandırıldı. Döviz kurundaki yükseliş ve Temmuz’da asgari ücrete yapılması beklenen ara zam da eklenince ekmek fiyatlarına zam yapılması gündemde. Sakarya, Urfa, Kırşehir gibi birçok şehirde ekmeğe zam gelirken, İstanbul’da ise ekmeğin 6 TL’den 8 TL’ye yükseltilmesi için çalışma başlatıldı. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar ekmeğin 10 lira olması gerektiğini söyledi. Un fiyatından etkilenen makarna fiyatlarına da yüzde 15 civarında zam gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran Çarşamba günü buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı.

Erdoğan, “Toprak Mahsulleri Ofisimizin alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık” dedi.Erdoğan, buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı.

Bu gelişme sonrası un fiyatlarında ani bir artış yaşandı ve 470 TL olan 50 kiloluk unun fiyatı 570 TL’ye yükseldi.

TMO sübvansiyonlu un vermiyor

Bunun yanı sıra fırıncılar için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 340 liraya (TMO) verdiği sübvansiyonlu un uygulaması da sona erdi.

Böylece fırıncılar için un fiyatı 340’tan 570 TL’ye yükselmiş oldu.

Un fiyatlarındaki artış ekmeğe ve makarnaya yansıyacak

Un fiyatlarında yaşanan artış ekmeğe, markette satılan una ve makarnaya zam olarak yansıyacak.

Giderler artıyor: Dolar kurundaki yükseliş, buğdağ fiyatlarındaki artış ve asgari ücrete beklenen ara zam…

Dolar kurundaki artış ile birlikte nakliye giderlerinin artması ve Temmuz’da asgari ücrete gelmesi beklenen ara zam bu ürünlerin fiyatına gelecek zam oranını belirlemede önemli olacak.

İstanbul’da 240 gram ekmeğin 6 TL’den 8 TL’ye çıkması için çalışma yapılıyor

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre İTO ve Esnaf Odası’na bağlı fırıncılar ise İstanbul’da satılan ekmeğe yüzde 33-40 aralığında bir zam gelmesi için çalışmalara başladı.

Habere göre İstanbul’daki fırıncılar gelecek ay 240 gram ekmeğin 6 TL’den 8 TL’ye çıkmasını isteyecek.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Kolivar: “Ekmek 10 lira olmalı, zam için geç bile kalındı”

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar yaptığı açıklamada ekmeğin 10 lira olması gerektiğini söyledi:

“Zam yapılmak için geç kalındı. Asgari ücret artacak, sonra sigorta primleri artacak. 260-280 gram ekmek 10 lira olmalı. Piyasada bozukluk kalmadı, bir-iki lira zammı bitti, fırıncıya kazandırıp belli aralıklarla zam yapılmalı, belli aralıklarla durmalı. Haziran ayından itibaren işçinin, fırıncının mağdur olmaması açısından ekmeğin 10 TL olması şart.”

Makarna fiyatlarında %15 civarında artış bekleniyor

Makarna sanayicilerinin verdiği bilgiye göre ise, buğday alım fiyatlarındaki artış sanayicinin giderlerinde yüzde 15’lik bir artış yarattı. Bu artışın 1-2 ay içerisinde fiyatlara yansıması bekleniyor.

Anadolu’da ekmek fiyatları zamlanmaya başladı

İstanbul dışındaki diğer şehirlerde ise ekmeğe zam haberleri gelmeye başladı.

Kırşehir Fırıncılar Odası tarafından gelen talep sonrası 3,50 liraya satılan 200 gram ekmeğin fiyatı bugün (9 Haziran) itibariyle 4.5 lira oldu.

Sakarya Fırıncılar Odası’nın 200 gram ekmeğin 5 liradan 7,5 liraya yükseltilmesi için Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne yaptığı başvuru onaylandı.

Urfa Fırıncılar Odası da ekmek fiyatlarına 1 TL zam yapıldığını duyurdu.

- Advertisment -