ABD’de Demokrat Parti’nin New York ön seçimleri, partinin merkez kanadında büyük bir sarsıntıya yol açtı. New York’un ilk Müslüman belediye başkanı Zohran Mamdani’nin desteklediği sol ve demokrat sosyalist adaylar, parti yönetiminin desteklediği güçlü isimlere karşı dikkat çekici zaferler kazandı. Sonuçlar, Demokrat Parti içinde uzun süredir devam eden “merkez mi, sol mu?” tartışmasını yeniden alevlendirdi.
New York’ta belediye başkanlığına seçilerek tarih yazan Mamdani, bu kez Kongre ön seçimlerinde desteklediği adaylarla Demokrat Parti dengelerini zorladı.
MAMDANİ’NİN DESTEKLEDİĞİ ADAYLAR KAZANDI
Ön seçimlerde en dikkat çeken sonuçlardan biri, Temsilciler Meclisi üyesi Dan Goldman’ın, eski New York City Comptroller’ı Brad Lander karşısında ağır yenilgi alması oldu.
Lander, Mamdani’nin desteklediği isimlerden biriydi ve seçim gecesi Goldman’a karşı 30 puanı aşan farkla öne geçti.
Bir diğer çarpıcı sonuç ise Temsilciler Meclisi üyesi Adriano Espaillat’ın yenilgisi oldu. Kongre Hispanik Grubu Başkanı olan Espaillat, demokrat sosyalist Darializa Avila Chevalier karşısında ön seçimi kaybetti.
Emekli olan Nydia Velázquez’in yerine yapılacak yarışta da demokrat sosyalist eyalet meclisi üyesi Claire Valdez, Brooklyn Belediye Başkanı Antonio Reynoso karşısında çift haneli farkla kazandı.
Lander, Avila Chevalier ve Valdez’in tamamı Mamdani tarafından desteklenen adaylar arasında yer alıyordu.
SAĞA YAKIN KANAT KAYBETTİ
Sonuçlar, Demokrat Parti yönetimi açısından da sembolik bir yenilgi anlamına geldi.
Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, Dan Goldman ve Adriano Espaillat’ı desteklemişti. Jeffries’in Brooklyn yarışında da Reynoso’ya yakın durduğu belirtilmişti.
Buna karşın Mamdani’nin desteklediği adayların kazanması, New York’ta Demokrat Parti tabanındaki enerjinin sol kanada kaydığı yorumlarına neden oldu.
Demokrat Parti içindeki bazı merkez isimler, sonucu “deprem” ve “liderlik için büyük yenilgi” olarak nitelendirdi.
DEMOKRAT SOSYALİSTLERİN ETKİSİ ARTABİLİR
Ön seçim sonuçlarının genel seçimlere yansıması halinde, Demokratik Sosyalistler çizgisindeki isimlerin Kongre’deki sayısının artması bekleniyor.
Bu tablo, özellikle merkez Demokratlar arasında rahatsızlık yarattı. Parti içindeki ılımlı kanat, sol adayların New York gibi güvenli Demokrat bölgelerde güç kazanmasının ulusal siyasette partinin algısını zorlayabileceğini savunuyor.
Merkez kanattan bazı isimler, Demokrat Parti’nin yalnızca sağla değil, parti içindeki sol dalgayla da daha örgütlü mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi.
PARTİ ENERJİSİ BURADA
İlerici Demokratlar ise sonuçları, partinin tabanındaki değişimin göstergesi olarak okuyor.
Sol kanada göre New York sonuçları, ekonomik eşitsizlik, hayat pahalılığı, göçmen hakları, iklim krizi ve dış politika başlıklarında daha sert ve net pozisyon alan adayların seçmende karşılık bulduğunu gösteriyor.
Mamdani’nin belediye başkanlığı zaferiyle başlayan siyasi dalganın Kongre ön seçimlerine taşınması, Demokrat Parti’nin geleceği açısından yeni bir güç merkezinin ortaya çıktığı şeklinde yorumlanıyor.
MAMDANİ’NİN ULUSAL ETKİSİ ARTIYOR
Zohran Mamdani, New York Belediye Başkanı seçilerek kentin ilk Müslüman ve ilk Güney Asyalı belediye başkanı olmuştu. Demokrat sosyalist çizgisiyle tanınan Mamdani, göreve geldikten sonra özellikle hayat pahalılığı, kira krizi, ulaşım ve sosyal adalet başlıklarında güçlü bir siyasi söylem kurdu.
New York ön seçimlerinde desteklediği adayların başarısı, Mamdani’nin yalnızca yerel yönetimle sınırlı bir figür olmadığını, Demokrat Parti içinde ulusal ölçekte etkisi artan bir siyasi aktöre dönüştüğünü gösterdi.
MERKEZDEKİLER ALARMDA
Sonuçların ardından Demokrat Parti’nin merkez kanadında kaygı arttı. Bazı merkez Demokratlar, partinin sol kanadının sahada daha örgütlü çalıştığını, buna karşılık merkezin yeterince etkili bir organizasyon kuramadığını savundu.
Bir Demokrat isim, sonuçları “büyük bir yenilgi” olarak değerlendirirken, başka bir parti yöneticisi yeni sosyalist dalganın 2027’de Demokrat liderlik için “ciddi bir sorun” yaratabileceğini söyledi.
Demokrat Parti yönetimi ise kasım ayındaki genel seçimlere ve Temsilciler Meclisi çoğunluğunu geri alma hedefine odaklandığını belirtiyor.
Ancak New York sonuçları, partinin sadece Cumhuriyetçilerle değil, kendi içindeki ideolojik yön arayışıyla da mücadele etmek zorunda kalacağını ortaya koydu.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.