Ana SayfaHaberlerManavgat'taki yangında can kaybı 3'e yükseldi

Manavgat’taki yangında can kaybı 3’e yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya Manavgat'taki yangında 82 yaşında bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. DHA öğlen saatlerinde iki kişinin daha yangında hayatını kaybettiğini duyurdu. Adana Kozan, Osmaniye Kadirli, Mersin Aydıncık'taki yangınlar da henüz kontrol altına alınamadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Antalya’nın Manavgat ilçesindeki 4 noktada başlayan ve geniş alana yayılan yangın bölgesinde incelemede bulunan Pakdemirli sabah saatlerinde yaptığı açıklamada “Akseki Kepezbeleni Mahallesi’nde 82 yaşındaki bir vatandaşımız vefat etmiştir. Malımız önemli ama hiçbir şey canımızdan daha önemli değil. Kepezbeleni boşaltılırken evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir amcamız vefat etmiş durumda” dedi.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit ise “Hava sıcaklığı yüksek. Poyraz esiyor. Hava sıcaklığı 44-45 derece. Tehdit ettiği köyleri boşalttık. Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Haremler boşaltıldı. Havadan müdahale devam ediyor” dedi.

Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığını söyleyen Pakdemirli “Hayati tehlikeleri yok. AFAD ekibimiz yolda, tahliye etmek için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Pakdemirli “Antalya Manavgat yangınımız kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki’de çıkan bir yangın hala devam ediyor” dedi.

Türkiye genelinde çıkan yangınlardan 31’inin kontrol altında olduğunu, 10 yangını da kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Pakdemirli “Kayseri Yahyalı’da bir yangın var. Mersin’in Aydıncık ilçesinde yangın devam ediyor. Silifke’deki yangının yüksek gerilim hattından olduğu düşünülüyor. Yangınları kontrol altına almak için 3 uçak, 29 helikopter, 458 arazöz ve 1832 personel, bu alanda görev yapmaktadır” diye konuştu.

ManavgatYeniköy mahallesinde başlayan yangın gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle merkeze doğru hızla ilerledi. İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi boşaltıldı. Çiftçiler küçük ve büyükbaş hayvanlarını alarak köyleri terk etti.

Adana Kozan ilçesinde dün akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın da ikinci gününde henüz kontrol altına alınamadı. Yangın Kozan’ın Akdam Mahallesi’nde dün akşam saatlerinde başlamıştı. Alevlerin yedi farklı köyde evleri teslim aldığı belirtiliyor.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde de orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün öğlen saatlerinde başlayan yangına ikinci günde havadan müdahale ediliyor. Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangınının ise gece saatlerinde kontrol altına alındığı belirtiliyor. Dereobası’ndaki yangını çıkardığı şüphesiyle gözaltına alınan 6 kişinin sorgusunun devam ettiği belirtiliyor.

Mersin’in Aydıncık ilçesinde dün başlayan orman yangını da sürüyor. Pembecik Mahallesi’nde öğle saatlerinde başlayan yangında tedbir amaçlı 5 köy boşaltıldı. Poyrazın etkisiyle büyüyen yangına havadan müdahale güçlükle gerçekleşiyor.

5 şüpheli gözaltında

Osmaniye’de ve Mersin’de de alevlerle mücadele devam ediyor. Osmaniye’de dün çıkan ve kontrol altına alınan Dereobası mevkisindeki orman yangınıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındığı kaydedildi.

Kozan’da Kızlar Kalesi Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangına da karadan müdahale devam ederken, gündüz saatlerinde Çandık Mahallesi’nde çıkan orman yangının ise kontrol altına alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Manavgat’taki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır” dedi.

Dün gündüz saatlerinde yaptığı açıklamada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim” dedi.

‘Konaklamalar için 700 oda mevcut’

Basın açıklamasında konuşan Bakan Pakdemirli, rüzgarın yangının büyümesine olanak tanıdığını söyledi.

Pakdemirli, “Evleri boşaltılan vatandaşların hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında konaklamayla ilgili odamız mevcut. Ancak şu ana kadar bir başvuru yok. Buradan da bilgilendirme yapalım. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımız, Manavgat’ta kriz masasına uğrarlarsa kendi konaklamalarıyla ayarlama yapılacak” diye konuştu.

Koca: 62 kişi tedavi altına alındı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter’da yaptığı bir paylaşımda, “3’ü yanık, 2’si kırık, 57’siyse dumana maruz kalma sebebiyle toplam 62 kişi tedavi altına alındı” ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, sırasıyla Yeniköy, Sarılar, Baraj ve Gebece bölgelerinde çıkan yangına 13 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını, hava sıcaklığı ve 50 km hızla esen rüzgar nedeniyle hızlı yayıldığını belirtti.

DHA’da yer alan habere göre, Manavgat’taki yangının, bölgedeki özel bir hastanenin yakınına kadar gelmesi nedeniyle hastane tahliye edildi. Hastalar tedbir amaçlı olarak başka bir hastaneye nakledilirken, alevler orman işletme ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle, hastaneye ulaşmadan kontrol altına alındı.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre yangının devam ettiği bölgede hava sıcaklığının 39 ila 42 derece arasında değiştiği, rüzgarın hızının gün içerisinde 50 kilometreye kadar ulaştığı belirtildi.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit ise “Hava sıcaklığı yüksek. Poyraz esiyor. Hava sıcaklığı 44-45 derece. Tehdit ettiği köyleri boşalttık. Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Haremler boşaltıldı. Havadan müdahale devam ediyor” dedi.

Yiğit, “Görülmemiş bir yangın yaşıyoruz. Şu anda can kaybı yok ama elimizde net bilgi yok. Mahsur kalanlar olduğuna dair köylerden gelen bilgiler var. Yaralı olma ihtimali var” dedi.

Yangının ilk olarak Yeniköy’ün dağlık yamaçlarında başladığını, kozalakların süratle etrafa yayıldığını belirten Yiğit, “Henüz karadan yangının üzerine gidemiyoruz. Havadan yoğun müdahale yapılıyor. Merkezdeki yangınlar önemli ölçüde kontrol altına alındı fakat köylerde devam eden yangınlar var. İnşallah en kısa sürede söndüreceğiz. Bütün çevre illerden takviye ekipler geliyor. Can kaybı olmamasını ümit ediyoruz. Yangın Evrenseki’de mezarlığın içine sıçradı. Elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de yangın için “Hala devam ediyor. Yerleşim alanlarına girdi. Birçok ev ve işyeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölgedeki yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi. Akıl almaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli” dedi.

- Advertisment -