Ana SayfaHaberlerDünyaMarshall Adaları’nda kendi istedikleri yasaların çıkması için rüşvet dağıtan Çinli çift ABD’ye...

Marshall Adaları’nda kendi istedikleri yasaların çıkması için rüşvet dağıtan Çinli çift ABD’ye iade edildi

Amerikalı yetkililer, Marshall Adaları’ndaki siyasetçileri ve devlet yetkililerini ülkede yarı özerk bir bölge kurulması için rüşvetle ikna etmeye çalışan Çinli çiftin tutuklandığını açıkladı. Cary Yan ve Gina Zhou, 2020’de Tayland’da gözaltına alındı ve geçen hafta ABD’ye iade edildi. Çiftin, bu yolla Çin’in ada üzerindeki etkisini artırmayı amaçladığı düşünülüyor.

Tayland, Pasifik’te bir ada ülkesi olan Marshall Adaları’nda yarı özerk bir idari bölge kurulması için ülkedeki siyasetçilere ve devlet yetkililerine rüşvet dağıtmakla suçlanan Çinli çift geçen hafta ABD’ye iade etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Amerikalı yetkililer, Çinli çiftin 7 bin ile 22 bin dolar arasında değişen meblağları adadaki bazı siyasetçilere ve devlet yetkililerine dağıttığını açıkladı.

Marshall Adaları, ABD yönetiminde olan bir bölgeyken 1979’da bağımsızlığını kazandı, fakat ABD ile askeri ve ticari iş birliğini devam ettirdi. Çinli çiftin, önce New York’ta bir STK açtığı, bu sayede Marshall Adaları’ndaki siyasetçilerle iletişime geçtiği, lobi faaliyeti yürüttüğü ortaya çıktı.

Çift, ABD’nin 1950’de hidrojen bombası denemesi yaptığı için terk ettiği bir bölgede yarı özerk idari bir bölge kurulması için 2016 yılından beri yoğun lobi faaliyeti yürüttü. En az 6 siyasetçi ve devlet görevlisi ile yemekler yedi, bu kişilerin New York ve Hong Kong seyahat, konaklama masraflarını karşıladı. Siyasetçilerden biri Cary Yan’ı danışman olarak atadı, Çinli çift Marshall Adaları vatandaşı oldu. Çinli çiftten rüşvet alan siyasetçilerden biri 2018 yılında böyle bir bölgenin kurulması için yasa teklifi sundu, dönemin Devlet Başkanı Hilda Heine Çin’in etkisinin artacağı gerekçesiyle yasaya karşı çıktı, yasa reddedildi.

Hilda Heine’in 2019 seçimlerini kaybetmesi üzerine 2020’de yeni bir yasa teklifi hazırlandı, teklif mecliste kabul edildi, fakat henüz bölgenin kurulması için gerekli yasal zemin oluşturulmadı.

Çinli çiftin yargılama süreci ABD’de yakın zamanda başlayacak.

Marshall Adaları’nda eski devlet başkanı Hilda Heine ve muhalefet, hükümeti konu hakkında açıklama yapma ve yerel yargı süreçlerini ilerletme konusunda zorluyor, ülkedeki Çin etkisini eleştiriyor.

- Advertisment -