Ana SayfaHaberlerDünyaMarul kazandı: Lizzy Marul’un ömrü Liz Truss’ınkinden daha uzun ömürlü oldu

Marul kazandı: Lizzy Marul’un ömrü Liz Truss’ınkinden daha uzun ömürlü oldu

İngiltere Başbakanı Liz Truss, dün (20 Ekim) Muhafazakâr Parti içinden gelen baskılara dayanamayarak istifa etti ve 45 günle Birleşik Krallık’ın “görevde en kısa süre kalan başbakan” unvanını kazandı. Siyasi ömrü “Lizzy Marul” adı verilen bir marulunkiyle karşılaştırılan Liz Truss, dünyanın her yerinde alay konusu oldu. Truss’ın istifa haberi, sosyal medya kullanıcıları tarafından “Marul kazandı” başlığıyla duyuruldu.

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın enerji krizi ve enflasyonla mücadele amacıyla hazırladığı vergi paketinde üst gelir grubuna ve büyük şirketlere bütçede karşılığı olmayan vergi indirimleri öngörmesi piyasalarda çalkantıya ve Sterlin’in değer kaybetmesine yol açtı. Sterlin, Dolar karşısında rekor bir düşüş yaşadı ve ülkenin borçlanma maliyetleri hızla arttı. Truss’ın popülaritesi çöktüğü ve finans piyasaları sarsıldığı için, görev süresinin kısa ömürlü olabileceğine ilişkin yorumlar yapılmaya başladı.

The Economist, imzasız yayımlanan 11 Ekim tarihli bir haberinde, Truss’ın başbakanlığının ancak bir marulun raf ömrü kadar uzun olacağı öngörüsünde bulundu. Yazıda, takma adı Demir Leydi olan Margaret Thatcher’a özendiğini gururla açıklayan Truss’a bir marul türünden esinlenerek “Iceberg Leydi” takma adı verildi: “Liz Truss şimdiden tarihi bir şahsiyet. Görevde ne kadar uzun süre kalsa da, İngiliz siyasi tarihinde iktidarı en kısa sürede elinde tutan başbakan olarak hatırlanacak. Bayan Truss, 6 Eylül’de Downing Street’e (başbakanlık konutu) girdi. 23 Eylül’de karşılığı olmayan vergi indirimleri ve enerji fiyatı garantileri paketiyle kendi hükümetini havaya uçurdu. Kraliçenin ölümünden sonraki on günlük yası düşünce Truss’ın elinde yedi günlük bir iktidar kalıyor. Bu da bir marulun raf ömrüne karşılık geliyor.”

The Economist’in bu karşılaştırması sosyal medyada sayısız yorum ve şakaya konu olunca, tabloid gazete Daily Star, “Liz Truss mı yoksa bir marul mu daha dayanıklı?” kampanyası başlattı. Daily Star, süpermarket Tesco’dan 60 kuruşa bir marul aldı ve 14 Ekim’de internet sitesinden canlı yayın başlatarak, okuyucularına başbakanın mı yoksa marulun mu daha uzun süre dayanacağını izleme imkânı tanıdı. Kriz önce maliye bakanının, ardından içişleri bakanının istifasıyla derinleşince, Daily Star’ın esprili kampanyasına ilgi çığ gibi büyüdü.

Liz Truss, Muhafazakâr Parti için gelecek seçimlerde tarihi yenilgi tahmin eden anket sonuçlarına bakarak paniğine kapılan ve kendisine istifa baskısı yapan milletvekilleri karşısında 45 gün sonra dün (20 Ekim) pes edince; Daily Star, Lizzy Marul adını verdiği marulun zaferini kutlamaya başladı. İstifa haberinin duyulmasından sonraki saatlerde, Daily Star’ın tazeliğini hâlâ koruyan Lizzy Marul görüntülerini Youtube’da binlerce kişi izledi.

Liz Truss’ın istifasının ardından sosyal medyada yapılan yorum ve şakalardan bir seçme:

Daily Star’ın Lizz Truss vs Lizzy Marul canlı yayınından bir görüntü:

Daily Star, Lizzy Marul’un zaferini duyurduğu birinci sayfasını, Parlamento binasına yansıttı.

Lizzy Marul zaferini kutlarken:

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev de Twitter hesabından Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’yı desteklemede ön safta alan Lizz Truss’a “Bye, bye” dedi ve marulu tebrik etti. Elon Musk da Medvedev’in bu tweet’ine “Dürüst olmak gerekirse oldukça iyi troll” yorumunu yazdı.

Bu da bir Twitter kullanıcısının “Zelensky adına” attığı tweet:

“Vladimir Putin’e karşı bir yıl iktidarda kalmayı başardım… 6 haftada lanet bir marula karşı kaybettin!”

- Advertisment -