Ana SayfaHaberlerGündemMAZLUMDER: Can Atalay’ın milletvekilliği yapması engellenmemelidir

MAZLUMDER: Can Atalay’ın milletvekilliği yapması engellenmemelidir

MAZLUMDER, TİP milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay’ın cezaevinden tahliyesi için çağrıda bulundu: “Can Atalay, yemin töreninde ismi okunmasına rağmen henüz tahliye edilmemiştir. Geçmişte Ahmet Şık, Enis Berberoğlu, Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel gibi isimler cezaevindeyken milletvekili seçilmişler ve tahliye edilerek görevlerine başlamışlardı. YSK tarafından Atalay'ın adaylık ve seçim sonuçlarına göre milletvekili olmasında hukuki olarak engel görülmemiş ve mazbatası verilmiştir. Anayasa'nın 83. Maddesi ve yerleşik içtihatlara göre Can Atalay'ın tahliye edilmemesi hukuka aykırıdır.”

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), TİP milletvekili seçilen, ancak Gezi davasından tutuklu bulunan Can Atalay’ın tahliyesi için çağrıda bulundu.

Yapılan açıklama şöyle:

Can Atalay 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen 28. Dönem Milletvekili Seçimleri’nde Hatay’dan milletvekili seçilmiştir.

Atalay’ın mazbatası avukatları aracılığıyla teslim alınmış, aynı zamanda TBMM kaydı da yapılmıştır. Marmara (Silivri) Cezaevi’nde tutuklu bulunan Atalay’ın avukatları, milletvekili seçilen Atalay’ın tahliyesi için Yargıtay’a başvuruda bulunduğuna dair haberler basına yansımıştır. Ancak Can Atalay, yemin töreninde ismi okunmasına rağmen henüz tahliye edilmemiştir.

Geçmişte Ahmet Şık, Enis Berberoğlu, Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel gibi isimler cezaevindeyken milletvekili seçilmişler ve tahliye edilerek görevlerine başlamışlardı.

YSK tarafından Atalay’ın adaylık ve seçim sonuçlarına göre milletvekili olmasında hukuki olarak engel görülmemiş ve mazbatası verilmiştir. Anayasa’nın 83. Maddesi ve yerleşik içtihatlara göre Can Atalay’ın tahliye edilmemesi hukuka aykırıdır.

MAZLUMDER olarak;

– Seçme ve seçilme hakkına ve sandık iradesine aykırı hukuksuz durumun düzeltilmesini,

– Siyasi davaların sanıkları hakkında fiili durumlar oluşturularak hukuki güvenlik ilkesinden uzaklaşılmamasını talep ederiz.

https://mazlumder.org/tr/main/faaliyetler/basin-aciklamalari/1/can-atalayin-milletvekilligi-yapmasi-engellen/14253
- Advertisment -