Ana SayfaHaberlerEkonomiMB Başkanı’na sorular beklediği yerden geldi, cevapları kâğıttan okudu

MB Başkanı’na sorular beklediği yerden geldi, cevapları kâğıttan okudu

Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklamak için online olarak gazetecilerin karşısına geçen Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıllık enflasyon tahmini 9,4’ten 12,2’ye çıkardı. Ama toplantıya başkanın gelen sorulara cevaplarını önündeki notlardan okuması damga vurdu. MB eski başekonomisti Hakan Kara: “TCMB bir süre basın toplantısı yapmayı bıraksa iyi olur.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda bir önceki raporda yüzde 9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12,2’ye çıkardı. Mart ayında başkanlık görevine gelen Şahap Kavcıoğlu ilk enflasyon raporu sunumunda, önceki metinlerdeki “enflasyonun üzerinde politika faizi” mesajını yeniden vurguladı.

Ama zoom üzerinden gazetecilerin sorularını yanıtlayan başkan Kavcıoğlu’nun toplantısına, gelen sorulara cevaplarını önündeki kağıttan okuyarak cevap vermesi damga vurdu.

Bu görüntüler “seçilmiş sorulara cevap verildi” iddialarını güçlendirirken, Sözcü gazetesi adına toplantıya katılan gazeteci Erdoğan Süzer ve ekonomist Uğur Gürses, sosyal medya hesaplarından soru sormak için söz hakkı istediklerini ama söz verilmediğini yazdılar.

Süzer, “Merkez Bankası başkanının toplantısına SÖZCÜ adına katıldım. Soru için gereken işareti verdim. Ancak uzun bir bekleyişin ardından toplantının bittiği açıklandı. Çok sayıda gazeteci öylece kaldık. Yazılı metinden okunan yanıtları anlayabilmiş değilim. Ülkem adına üzüntü verici” ifadelerini kullandı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de ortaya çıkan manzaraya tepki göstererek, “Olsun, Merkez Bankası başkanı ‘çalışmadığı yerden’ soru gelir diye söz vermemiş olabilir, ama kamuoyu önünde sormaya, yazmaya devam ederim…” dedi.

İktisatçı Yalçın Karatepe, cevaplarını önündeki metinden okuyan Kavcıoğlu için “Seçtikleri kişilerden soru aldılar. ‘Soruyu tekrar alalım’, iPad’e yanıt yazanlara zaman kazandırmak İçin mi acaba? :)” diye sordu.

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın toplantı için yorumu ise şöyle oldu: “TCMB bir süre basın toplantısı yapmayı bıraksa iyi olur.”

- Advertisment -