Ana SayfaHaberlerMB Başkanı’nın “Kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacak” dediği gün 1 milyar...

MB Başkanı’nın “Kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacak” dediği gün 1 milyar dolarlık döviz satışı yapılmış

Bloomberg haber yaptı: “Bayram tatili sonrası Pazartesi günü kamu bankaları lirayı desteklemek için döviz piyasasına geri döndü. Traderlara göre kamu yaklaşık 1 milyar dolar döviz satışı yaptı.” Abdulkadir Selvi: "Haber doğru. Ama kur seviyesine müdahale değil. Gerekçesi şu, Kur Korumalı Mevduat dönüşleri nedeniyle piyasada oluşabilecek döviz likiditesini fazlasıyla karşılamak için yapılan bir işlem. Amaç çok farklı. Eskiden kuru baskılamak için rezerv satışları oluyordu, şimdi tam tersine Kur Korumalı Mevduat’tan dönüşte oluşan döviz likiditesi ihtiyacını karşılamak için yapılmış bir satış söz konusu."

Pazartesi günü Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, para politikasında yeni dönemle ilgili önemli mesajlar vermiş, önceliğin enflasyonla mücadele olacağını söyleyerek kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacağını açıklamıştı.

Ama Bloomberg’in haberine göre açıklamanın yapıldığı gün Merkez Babkası devlet bankaları üzerinden arka kapıdan yaklaşık 1 milyar dolar satarak kuru baskılamaya çalıştı.

Abdulkadir Selvi bugünkü (4 Temmuz) köşe yazısında bununla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bloomberg, kamu bankalarının 1 milyar dolar satış yaptığını açıkladı. Haber doğru. Ama kur seviyesine müdahale değil. Gerekçesi şu, Kur Korumalı Mevduat dönüşleri nedeniyle piyasada oluşabilecek döviz likiditesini fazlasıyla karşılamak için yapılan bir işlem. Amaç çok farklı. Eskiden kuru baskılamak için rezerv satışları oluyordu, şimdi tam tersine Kur Korumalı Mevduat’tan dönüşte oluşan döviz likiditesi ihtiyacını karşılamak için yapılmış bir satış söz konusu. Ve şeffaf, açık ve net bir şekilde doğrudan bankalara yapılmış bir satış. Netice itibarıyla Merkez Bankası piyasada oluşan döviz talebini de yönetmek durumunda.”

Ekonomist Kerim Rota ise şunları söyledi:

“İhracatçının dövizinin %40’ını satma zorunluluğu, KKM’den gelenler, Yuvam hesabı gibi uygulamalar nedeniyle döviz piyasası kendi dengesini kaybedeli çok olmuştu. Yabancı ve yerleşiklerin TL’ye güçlü dönüşü olmadığı zamanlarda TCMB’nin kendi pozisyonundan ithalat vb. talebi için döviz satması zaten artık gerekli. Zaman zaman da net alım yapması gerekebilir. Bunu şimdiki gibi şeffaf olmayan şekilde kamu bankaları aracılığıyla gizli kapaklı yapmak, Berat Albayrak, Nureddin Nebati, Murat Uysal, Şahap Kavcıoğlu politikalarını devam ettirmektir. Bu alım satımların TCMB bünyesindeki piyasalarda düzenli ihalelerle veya doğrudan müdahalelerle yapılması halindeyse şeffaflık adına bir irade ortaya koyulmuş olur. Bu tercih ekonomi politikalarının samimiyetini de ortaya koyacak.”

- Advertisment -