Ana SayfaHaberlerEkonomi‘MB krizinin Türkiye'ye ilk maliyeti 525 milyar TL’

‘MB krizinin Türkiye’ye ilk maliyeti 525 milyar TL’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Merkez Bankası'nda yaşanan başkan değişikliği sonrasında kamu borcunda büyük artış yaşandığını söyledi: “’Türkiye’yi uçuracak’ sloganları eşliğinde hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sadece son bir haftada vatandaşa yüklediği maliyeti hesapladığımızda karşımıza çıkan tablo vahimdir.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin ekonomi kurmaylarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.

 “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi 33’üncü ayında üçüncü büyük ekonomi krizini çıkartarak siyaset tarihine geçti” diye konuşan Davutoğlu’na göre “22 Mart krizinin ülkeye ilk maliyeti 525 milyar TL, yıllık ilave 150 milyar TL faiz yükü kapıda.”

“’Türkiye’yi uçuracak’ sloganları eşliğinde hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sadece son bir haftada vatandaşa yüklediği maliyeti hesapladığımızda karşımıza çıkan tablo vahimdir” diyen Davutoğlu, şu verileri aktardı:

  • Bir günde devletin döviz cinsi iç ve dış borcunun tutarı 115 milyar TL arttı.
  • Devletin kamu-özel işbirliği yükümlülük tutarı 135 milyar TL yükseldi.
  • Reel sektörün döviz cinsi iç ve dış borcunun tutarı 275 milyar TL artış gösterdi.
  • Bir günde ülke risk primi 170 baz puan arttı. Sadece bu artışın kamu döviz borcuna getirdiği ilave yük yıllık 20 milyar TL olacak.
  • Bir günde uzun vadeli TL faizleri yüzde 4 arttı. Bu artışın kamuya getireceği ilave yıllık faiz yükü 30 milyar TL olacak.
  • TL faizindeki artış kamuya benzer biçimde reel sektör faiz ödemelerini de artıracak. Yıllık reel sektör ilave faiz yükü 55 milyar TL olacak.
  • Ülke risk primindeki artışın reel sektör yabancı para faiz ödemelerinde yaratacağı etki yaklaşık 45 milyar TL olacak.

Rota: “Döviz cinsinden iç borç toplam iç borcun yüzde 25’ini geçti”

Gelecek Partisi’nin Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kerim Rota ise kamu borcunun 2018 Haziranı ile 2020 Kasımı arasında iki katına çıkarak 1.8 trilyon TL’yi geçtiğine dikkat çekti. Rota, kamu borcu içinde döviz borcunun payının arttığını ifade ederek, “2012’de yüzde 27’ye kadar inen dövizin payı 2020’de yüzde 56’ya çıktı. Döviz cinsinden iç borç toplam iç borcun yüzde 25’ini geçti” dedi.

Kamu istihdamındaki hızlı artışa da dikkat çeken Rota, kamuda çalışanların sayısının birkaç yılda 3,6 milyon kişiden 4,8 milyona çıktığını vurguladı.

Rota, bir günde ülkeye yüklenen 525 milyar TL ile neler yapılabileceğini de şöyle sıraladı:

  • 1,2 Milyon esnafa 1 yıl boyunca ayda 5,000 TL hibe verebilir.
  • 2 Milyon çiftçiye 1 yıl boyunca ayda 5,000 TL destek verebilir.
  • 13 Milyon emekliye 1 yıl boyunca ayda 1,000 TL pandemi desteği verebilir.
  • 81 ile 81 adet yepyeni hastane yapabilir.
  • Tüm öğrencilere tablet verip sınırsız internet erişimi sağlanabilir.
  • Kalan para ile de, pandemi döneminde evinde oturan işsiz ve yardıma muhtaç 10 Milyon kişiye 8,500 TL verilebilir.

“Faiz yükü iki kat arttı”

Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı ve Eski Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ise geçmişte toplanan her 10 liralık vergiden 1 lirası faiz harcamalarına giderken Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildikten sonra her 10 liralık verginin 2 lirasının faize gitmeye başladığını ifade etti.

Dinç, 2015 yılında gayrimenkul hariç 15,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yabancı sermaye girişinin hızla azalarak 2020’de 3,4 milyar dolara kadar indiğini söyledi.

- Advertisment -