Ana SayfaHaberlerEkonomiMB rezervleri bir haftada 4,8 milyar dolar azaldı, Bloomberg’e göre gelişme ‘şok...

MB rezervleri bir haftada 4,8 milyar dolar azaldı, Bloomberg’e göre gelişme ‘şok edici’

Merkez Bankası’nın dün yayımladığı haftalık rapora göre bankanın toplam varlıkları son 10 ayın en düşük seviyesi olan 61,2 milyar dolara gerilemiş durumda. Londra'daki TD Securities portföyün başkanı Cristian Maggio müşterilerine ilettiği bir notta, haftalık düşüşün "şok edici" olduğunu söylüyor.

Bloomberg’de yer alan Paul Abelsky imzalı, “Merkez Bankası rezervlerinde bir haftada ortaya çıkan ‘şok edici’ düşüş” başlıklı haber-yorum şöyle:

Türkiye’nin brüt döviz rezervlerinde bu yıl izlenen büyük düşüş, lirayı destekleme çabasının Merkez Bankası’na (MB) giderek daha ağır bir maliyet yüklediğini gösteriyor.

Dün (20 Mayıs) yayımlanan MB rakamlarına göre, 6- 13 Mayıs haftasında MB’nin döviz rezervleri 4,8 milyar dolar azaldı. Bu, altın rezervlerini hariç tutarsak, MB toplam varlıklarının son 10 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor: 61,2 milyar dolar.

Londra’daki TD Securities portföyün başkanı Cristian Maggio müşterilerine ilettiği bir notta, haftalık düşüşün “şok edici” olduğunu söylüyor. Maggio’ya göre bu, Türkiye’nin esen rüzgârlar karşısında eğildiğinin işareti.

Türk kamu bankalarının döviz piyasalarına zaman zaman müdahale etmesine rağmen, lira bu yıl yüzde 16 değer kaybetti; bu, gelişmekte olan piyasalardaki en kötü performans.

Kamu bankaları kur müdahaleleri hakkında yorum yapmıyor, ancak eski bir MB başkanı kamu bankalarının döviz piyasasında aktif olmaya devam edebileceklerini söyledi.

Rezervlerdeki düşüşler, Türkiye için önemli bir kırılganlık kaynağı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 ve 2020’yi kapsayan dönemde Türkiye’nin lirayı istikrara kavuşturmak için 165 milyar dolar harcadığını söyledi. Ekonomistlere göre bu, büyük ölçüde geri tepen ve sonunda MB’yi faiz oranlarını yükseltmeye zorlayan bir politika.

- Advertisment -