Ana SayfaHaberlerMedrese açılışında konuşan Erdoğan’dan “Batı kültürü ve hayat tarzı”na karşı “asli kimlik”...

Medrese açılışında konuşan Erdoğan’dan “Batı kültürü ve hayat tarzı”na karşı “asli kimlik” vurgusu

Ayasofya Fatih Medresesi’nin açılışında konuşan Erdoğan: “Batılılaşma adına yapılanlar hem milli bünyemizde hem milletimizin hafızasında çok yaralar açmıştır. Bizans hayranı, Batı’dan çok batıcı, milletin değerleri ile kavgalı bu zihniyet binlerce yıllık kültür hazinemizin kıymetini de bilememiştir. Her alanda maziden atiye köprüler kurmanın gayretindeyiz. Özellikle, Batı kültürü ve hayat tarzının tüm dünyayı istila ettiği günümüzde, asli kimliğimizi koruyarak varlığımızı sürdürebilmenin başka yolu yoktur.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Fatih Medresesi’nin açılış programında konuştu. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

“Açılışının yaptığım Ayasofya Fatih Medresesi ile izleri silinmek istenen bir eseri daha şehrimize kazandırıyoruz. Burası İstanbul’un Fethi’nin akabinde, Ayasofya’nın bitişiğinde şehrin ilk medresesi olarak hizmete açılmıştır.

“Medrese 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Bir müddet de öksüzler yurdu olarak kullanıldıktan sonra görüntüyü bozduğu gerekçesi ile yıktırılmıştır.

“Ayasofya’yı asli kimliğinden kopararak müzeye çeviren zihniyet, maalesef bu medreseye de tahammül edememiştir. Fatih’in vakfiyesi olan, asırlarca ilim yuvası olarak hizmet veren bu tarihi medrese sessiz sedasız ortadan kaldırılmıştır. 

“Türkiye bir dönem ne ecdat yadigârı eserlerin, ne kültür ve medeniyet mirasımızı korunması, yaşatılması noktasında iyi bir imtihan verememiştir. Özellikle tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır.

“Bu dönemde Batılılaşma adına yapılanlar hem milli bünyemizde hem milletimizin hafızasında çok yaralar açmıştır. Bizans hayranı, Batı’dan çok batıcı, milletin değerleri ile kavgalı bu zihniyet binlerce yıllık kültür hazinemizin kıymetini de bilememiştir.

“Her alanda maziden atiye köprüler kurmanın gayretindeyiz. Hayat pınarlarımızla irtibatımızı ne kadar muhkem tutarsak, hedeflerimize o derece hızlı verebilir, geleceğimize o derece güvenle bakabiliriz. 

“Özellikle, Batı kültürü ve hayat tarzının tüm dünyayı istila ettiği günümüzde, asli kimliğimizi koruyarak varlığımızı sürdürebilmenin başka yolu yoktur.”

- Advertisment -