Ana SayfaHaberlerDünyaMedya ABD Yüksek Mahkeme’sinin kararını hatalı duyurunca Halkbank hisseleri uçtu

Medya ABD Yüksek Mahkeme’sinin kararını hatalı duyurunca Halkbank hisseleri uçtu

Medyanın, ABD Yüksek Mahkemesi’nden çıkan Halkbank kararını “dava iptal edildi” şeklinde duyurması, Halkbank hisse senetlerini yüzde 9,9 oranında yükseltti. Ancak Yüksek Mahkeme kararının bu şekilde yorumlanabilecek bir tarafı yoktu.

ABD Yüksek Mahkemesi’nden çıkan Halkbank kararını hatalı duyuran haberleri ve hemen ardından borsada Halkbank hisselerinin hızlı yükselişini gazeteci Nuray Tarhan, 10haber’deki incelemesinde anlattı. Tarhan’ın incelemesi şöyle:

Herkes biliyor, yıllardır Halkbank’ın üzerinde ABD’de devam eden bir ağır ceza davasının gölgesi var. Bu davanın gideceği yön, Halkbank’ın hisse değeri üzerinde de belirleyici olacak. Çünkü Halkbank, New York kentindeki savcılar ve Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından İran adına 20 milyar dolar kara para aklamakla suçlanıyor.

Dün saat 17:15’te piyasalara bomba gibi bir haber düştü. Neredeyse tüm internet siteleri ardı ardına “ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank hakkında cezai kovuşturmanın devam etmesine izin veren kararını iptal etti. Böylece cezai soruşturmaya gerek kalmadı” şeklinde son dakika haberi geçmeye başladı.

Bu haberin duyulması üzerine Halkbank hisseleri Borsa İstanbul’da yüzde 9,9 yükseldi ve 12,55 lira ile tavan oldu. Halkbank’ın yanı sıra hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören bir diğer kamu bankası olan Vakıfbank da günü yüzde 9,93 değer kazanarak 10,30 TL’den kapattı. Halkbank’la ilgili bu haber bankacılık endeksinin de günü yüzde 3,60 oranında yükselişle 4,709 puandan tamamlamasına neden oldu.

Ancak Halkbank hisselerini ve genel olarak bankacılık endeksini bu denli kısa sürede bu kadar yükselten haberin bir büyük sorunu vardı: Haber doğru değildi, hatta Amerikan Yüksek Mahkemesi’nden gelen karar, başlıklarda duyurulanın tam tersiydi: Mahkeme, Halkbank’ın ‘Benim dokunulmazlığım var, New York mahkemeleri beni yargılayamaz’ şeklinde özetlenebilecek iddiasını geçerli görmemiş, banka hakkında açılan davanın devam etmesine karar vermişti.

“15 dakika içinde 265 milyon TL’lik işlem gerçekleşti”

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, Halkbank’ın Borsa İstanbul’da tüm gün gerçekleşen işlem hacminin 43,1 milyon lot (510 milyon 272 bin 600 TL) olduğunu belirterek, “Bu işlemin yarısı haberin duyulmasından sonraki 17:15-17:30 saatleri arasındaki 15 dakika içinde gerçekleşti. Bunun hacmi de 21,6 milyon lot yani 265 milyon TL değerinde” dedi.

Cibre, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da borsada yine küçük yatırımcıların vurgun yediğine dikkat çekerek, “Tavandan alanlara geçmiş olsun” dedi. Cibre, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Aslında olan neydi?

Doğru haber, Anadolu Ajansı tarafından saat 18.55’te geçildi. AA’nın “ABD Yüksek Mahkemesi Halkbank kararını verdi” başlığıyla verdiği haberde “ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın yargı bağışıklığının olmadığına karar verirken, İstinaf Mahkemesinden Halkbank’ın daha önce davanın düşmesi için yaptığı başvuruyu tekrar gözden geçirmesini istedi” deniliyordu. Haberde CNBC’nin haberinde de geçen şu ifadelere yer veriliyordu:

“ABD’de son yargı mercii olan Yüksek Mahkeme, Halkbank’ın ‘Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası kapsamında, hakkındaki davanın düşmesi talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Karara göre, Yüksek Mahkeme yasa kapsamında Halkbank’ın ceza yargılamasından muaf olduğu itirazını reddetti. Yüksek Mahkeme, yasanın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetti ancak New York’taki istinaf mahkemesinden Halk Bankası’nın itirazını teamül hukukuna göre yeniden gözden geçirmesini istedi. Bu da gelecekte Yüksek Mahkeme’den kovuşturmanın yasallığı konusunda yeniden karar vermesinin istenmesi ihtimalini doğuruyor. Halkbank, yasa çerçevesinde hakkındaki davanın düşmesi talebiyle başvuruda bulunmuştu. Yüksek Mahkeme, söz konusu başvuruyu değerlendirmek için ocak ayında tarafları dinlemişti. Bankaya, ‘ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını ihlal’ suçlaması yöneltiliyordu.”

Bakalım bugün Halkbank hisseleri nasıl bir seyir izleyecek, dün son dakikada tavan fiyattan Halkbank alanlar ne yapacak?

- Advertisment -