Ana SayfaHaberlerMehmet Şimşek neden ‘locals’ dedi? “Mesleki jargona ait bir söz”

Mehmet Şimşek neden ‘locals’ dedi? “Mesleki jargona ait bir söz”

Şimşek, ABD’deki toplantıda enflasyon için Türkiye’de halkın ikna edilmesinden bahsederken ‘locals’ (yerel halk) kelimesini kullandığı için eleştiriliyor. Eski TCMB Başekonomisti Ali Hakan Kara: “Fazla tepki verilmiş, yurt dışında bir panelde konuşurken yerleşik vatandaşları kastetmenin en kolay yolu”, Uğur Gürses: “Mesleki jargona ait sıkça kullanılan bir söz, takılmamak gerek.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in IMF Bahar Toplantıları kapsamında katıldığı panelde Türk vatandaşları için kullandığı ‘locals’ sözücüğü tartışma konusu oldu.

Uğur Gürses: “Mesleki jargona ait bir söz, takılmamak gerek”

Ekonomist Uğur Gürses, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda “Şimşek’in ‘locals’ sözüne takılmamak gerekiyor; mesleki bir jargona ait bir söz” ifadesini kullandı:

“Şimşek’in ‘locals’ sözüne takılmamak gerekiyor; mesleki bir jargona ait bir söz. Uluslararası yatırım analistlerinin yine uluslararası yatırımcılara yazdıkları raporlarda yerleşik ve yerleşik olmayan mali yatırımcıları tanımlamakta sıkça kullandıkları bir söz.”

Prof. Dr. Ali Hakan Kara: “Bana göre sosyal medya biraz fazla tepki vermiş, yurt dışında bir panelde konuşurken yerleşik vatandaşları kastetmenin en kolay yolu bu kelimedir”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti, Prof. Dr. Ali Hakan Kara da “Bana göre sosyal medya biraz fazla tepki vermiş” ifadesini kullandı:

“Google’da ‘locals’ kelimesinin araması coşmuş Bana göre sosyal medya biraz fazla tepki vermiş. Yurt dışında bir panelde konuşurken, yerleşik vatandaşlar kastedildiği zaman meramını anlatmanın en kolay yolu ‘locals’ kelimesini kullanmaktır.

Buradaki asıl sorun “locals” ifadesinin kendisinden ziyade, vatandaş dışındakilerin ikna edildiğinin ima edilmesidir. Şu anda yurt dışı yatırımcıların büyük bölümü ikna olmak için yurt içi yerleşikleri izliyor. Dolayısıyla sonuç alınması için zaten “locals” grubu inandırılması gereken ilk kesimdir.”

‘Locals’ ne demek?

Locals kelimesi Türkçede ‘yerel halk’, ‘bölge halkı’ gibi ifadelere karşılık geliyor.

- Advertisment -