Ana SayfaDış HaberMeksika’nın yeni devlet başkanı Sheinbaum: Yahudi, solcu, Nobel ödüllü ve ilk kadın...

Meksika’nın yeni devlet başkanı Sheinbaum: Yahudi, solcu, Nobel ödüllü ve ilk kadın başkan

Meksika’da seçimleri kazanan iktidardaki Morena partisinin adayı Claudia Sheinbaum ülkenin ilk kadın başkanı olacak. Ülkeyi daha çevreci ve feminist yapmayı vadeden Sheinbaum, Avrupa'dan Meksika'ya göçen Yahudi bir aileden geliyor. Sheinbaum geçmişte, Gazze’de öldürülen kadın ve çocuklar için İsrail’e tepki göstermişti.

Meksika’da seçim komisyonunun açıkladığı erken sonuçlara göre, iktidardaki Morena partisinin adayı ve başkent Meksiko’nun eski belediye başkanı Claudia Sheinbaum, oyların en az yüzde 58,3’ünü alarak ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu.

Claudia Sheinbaum 1 Ekim’de başkanlık görevini devralacak.

Avrupa’dan Meksika’ya göçen Yahudi bir aileden gelen Sheinbaum, fizik mezunu ve enerji mühendisliği alanında doktorası var. Sheinbaum, akademik kariyeri nedeniyle “La Doctora” olarak da anılıyor.

“Doktora başarılar diliyorum”

“Meksika bir kadını başkanlığa getirmeye karar verdi: Doktor”

Sheinbaum birkaç gün önce Liberation gazetesine verdiği röportajda, görevi devralacağı eski başkan Lopez Obrador’un sosyal politikalarını devam ettirmek istediğini, ancak daha çevreci ve feminist olmak istediğini söyledi.

Sheinbaum ve Obrador

Çocukluğunun ailesinin 1968 öğrenci protestolarındaki anılarıyla geçtiğini söyleyen Sheinbaum, üniversite yıllarında neoliberalizm karşıtı öğrenci hareketine dahil oldu.

Claudia Sheinbaum, öğrenci protestosunda (1991)

Önceki başbakan Sheinbaum, 2000 yılında Meksiko Belediye Başkanı seçilince Obrador’u başkentteki hava kirliliğini azaltması için çevreden sorumlu sekreter olarak atadı ve Obrador böylece siyasete ilk adımını attı.

İklim bilimci olan Sheinbaum, 2007’de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) katıldı. Aynı yıl, Birleşmiş Milletler’e bağlı IPCC çatısı altında Nobel Barış Ödülü’nü alan akademisyenler arasındaydı.  

Sheinbaum, İsrail’in Filistinlilere yönelik katliamlarına karşı tavrıyla da biliniyor. 2009 yılında, çevrebilimci olarak Gazze için bir açık mektup yayımlayan Sheinbaum, kimliğinden ötürü Avrupa’dan Meksika’ya göçmek zorunda kalan bir aileden geldiğini belirterek, “Hiçbir şey Filistinli sivillerin öldürülmesini haklı çıkaramaz. Hiçbir şey bir çocuğun öldürülmesini haklı çıkaramaz. Bu nedenle ateşkes sağlanması ve İsrail askerlerinin derhal Filistin’den çekilmesi için dünya çapındaki milyonlarca kişinin çığlığına katılıyorum” demişti. 

- Advertisment -