Ana SayfaHaberlerEkonomiMerkez Bankası dünkü kararından bugün vazgeçti

Merkez Bankası dünkü kararından bugün vazgeçti

Merkez Bankası, bankaların nakit akışını durdurmasına neden olan kararından bir gün sonra vazgeçti. MB, önceki gün bankalara getirdiği nakit avans çekiminde menkul kıymet tesisi şartını kaldırdı. Türkiye’de çok sayıda banka, dün kredi kartlarından nakit avans çekilmesini durdurmuştu. İktidara yakın isimler karar için MB’yi suçlamış, iktidara seçim öncesi “operasyon çekildiğini” iddia etmişti. Dünya Gazetesi, dün piyasalardaki kaosu “Piyasalar dondu kaldı” manşetiyle duyurdu.

Merkez Bankası bugün tarihli yeni bir talimatı bankalara gönderdi. Bu talimata göre, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak.

Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avans kullanımına ilişkin bugün tarihli yeni bir talimatı bankalara gönderdi. Bu talimatla bireysel ve kurumsal kredi kartı kullanımlarında bir sıkıntı bulunmadığı ifade edildi.

Kredi kartı nakit avans çekimine ilişkin menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırıldığı bankalara bildirildi.

Kararda kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı belirtildi.

Seçim öncesi talep yükselmişti 

Merkez Bankası dünkü kararında kişisel kredi kartlarından belirli limitin üzerinde yapılan nakit avans çekimi menkul kıymet tesisi uygulamasına tabi tutmuştu. Bu da bankaların kredi kartından nakit avansı durdurmasına neden olmuştu. 

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri aylık bazda yüzde 1,36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağladığı için seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti.

Merkez Bankasını kararı sonrası piyasalar oluşan kaos bugünkü ekonomi gazetelerinin manşetlerindeydi.

- Advertisment -