Ana SayfaHaberlerEkonomiMerkez Bankası faiz indirdi, Dolar/TL kuru 18,10'u aştı

Merkez Bankası faiz indirdi, Dolar/TL kuru 18,10’u aştı

Merkez Bankası, uzun zamandır yüzde 14 oranında sabit tuttuğu politika faizini yüzde 13’e indirdi. Sürpriz faiz indirimi kararıyla birlikte 17,90 seviyelerindeki dolar, 18,10’u aştı. Faiz kararına sosyal medyada ekonomistlerden tepki yağdı. Timothy Ash: ‘Komik ve aptalca…”

Merkez Bankası, saat 14.00’te yaptığı açıklama ile yüzde 14 olan politika faizinin 100 baz puanlık indirimle yüzde 13’e indirildiğini duyurdu.

Açıklanan faiz kararı ile birlikte 17,90 seviyelerinde seyreden dolar, 18,10’un üzerine çıktı.

Ekonomistlerden tepki yağdı

Ekonomistler, faiz kararına sosyal medyada yoğun bir şekilde tepki gösterdi.

Uğur Gürses: “Halkı yoksullaştıracak kararları sonuçlarını bilerek alanlar suç işliyor.”

Serkan Özcan: “Bir ülkede yüzde 80 enflasyon varken, enflasyon beklentileri bozulmuşken, büyüme ivme kaybediyor diye faiz 14’ten 13’e düşürülmez!”

Durmuş Yılmaz: “MB var olan derin yoksulluğu daha da derinleştirmek için taammüden bir adım attı bugün.”

“Vatan/millet bunların umrunda değil! Vurgun düzeni!”

Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, faiz kararını “komik” bulduğunu söyleyerek eleştirdi.

“Türkiye, yüzde 80 enflasyon ve TCMB’nin faiz oranlarını yüzde 13’e düşürmesiyle çılgına döndü. Komik hareket. Çok açık ki, ceplerinde Rusya ve Körfez’den gelen paralar var ve faiz oranlarını düşürebileceklerini düşünüyorlar. Lira bugün 18’den daha zayıf ve CDS de bugün 770/790 seviyelerinde. Paranın değerini korumak için yeni gelen döviz rezervini patlatıyorlar. Aptalca.”

- Advertisment -