Ana SayfaHaberlerDünyaMescid-i Aksa savaş alanına döndü

Mescid-i Aksa savaş alanına döndü

1967 Arap-İsrail Savaşı’nda Kudüs’ün işgalinin yıldönümünde kutlanan Kudüs Günü’nde Tapınak Tepesi dedikleri Mescid-i Aksa yerleşkesine yürümek isteyen aşırı sağcı İsraillilerle Filistinliler karşı karşıya geldi. İsrail polisinin Filistinli göstericilere müdahalesinde Mescid-i Aksa savaş alanına döndü. 300’den fazla Filistinli yaralandı. 7 kişinin durumu ağır.

İsrail polisi ile Filistinli protestocular arasında bugün Kudüs’te hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal olan Mescid-i Aksa yerleşkesinde çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı.

Filistin Kızılayı, Mescid-i Aksa yerleşkesi ve Eski Şehir yakınlarında Filistinlilerle polis arasında çıkan çatışmalarda, 300’den fazla Filistinlinin yaralandığını duyurdu. Kızılay’a göre, 205 kişi hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan 7’sinin durumunun ağır olduğu; en az 21 polis memurun da yaralandığı bildiriliyor.

Bugün binlerce aşırı sağcı İsraillinin, her yıl olduğu gibi, 1967 Arap-İsrail savaşı sırasında Doğu Kudüs’ün ele geçirilmesini kutladıkları “Kudüs Günü” münasebetiyle şehirde gerilim had safhadaydı. Bu nedenle, İsrail polisi, yürüyüş kortejinin Yahudilerin Tapınak Tepesi dediği Haram-üş Şerif ve Harem-üş Şerif’te yer alan Mescid’i Aksa yerleşkesine girişini yasakladı ancak bu yasak kararı olayları engellemede etkili olmadı.

İsrailli aşırı sağcılar Kudüs Günü için dünden beri kutlamalar yapıyor.

İsrail polisi, Tapınak Tepesine girerek; yasak kararına rağmen Kudüs Günü kutlamaları çerçevesinde Tapınak Tepesi’ne çıkacaklarını duyuran aşırı sağcı Yahudileri ellerinde taşlarla bekleyen Arap göstericileri dağıtmak istedi.  Polis müdahalesi üzerine çıkan çatışmaların görüntüleri camii içinde ve dışında oluşan kaos görüntülerini sosyal medya paylaşımları aracılığıyla dünyaya taşıdı.

Filistinli gençler, aşırı sağcı Yahudilerin Kudüs Günü kutlamaları için Mescid-i Aksa yerleşkesine girmesini engellemek amacıyla geceden itibaren yerleşkede toplandılar. Polisin aşırı sağcı Yahudilerin  kışkırtıcı kutlama için yerleşkeye girmelerini yasakladı. Polis, Filistinli göstericileri dağıtmak isteyince çıkan çatışmalarda kaos görüntüleri oluştu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:PkVKPCPI.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:OJNrk_BX.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E1BjjNwWQAIaJMn.jpg
İsrail polisinin Filistinli göstericilere attığı plastik mermiler ve gaz bombaları…

Polis, Tapınak Dağı yerleşkesine gece boyunca binlerce Filistinlinin toplanmasının ardından girdi.  Polise göre, göstericiler bir polis karakoluna saldırdı ve Tapınak Dağı’na çıkan bir yola kayalar yuvarlayarak, yolu kapattı.

Filistin Yönetimi Sözcüsü ise oluşan görüntülerden İsrail polisini sorumlu tuttu. Sözcü, “İsrail işgal güçlerinin mübarek Mescid-i Aksa Camii ve avlularında ibadet edenlere acımasızca saldırması, özellikle ABD’nin yeni yönetimi tarafından yapılan çabalar olmak üzere uluslararası toplum için yeni bir meydan okumadır.” dedi. 

Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinden 70 kadar İsrailli Arap vatandaşın 1948 savaşından bu yana oturdukları evlerini, 1948 öncesinden hak iddia eden Yahudi yerleşimciler lehine tahliye etmesini öngören mahkeme kararını protesto eden Araplar ve Arapları mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev tahliye ederek Doğu Kudüs’te kontrol kurmak isteyen aşırı sağcı yerleşimciler arasında Ramazan ayı başından bu yana her gece çatışmalar yaşanıyor. İsrail polisi Arap göstericileri dağıtmak için sert önlemlere başvuruyor. Kadir Gecesi arefesinde teravih sırası ve sonrasında Mescid-i Aksa ve çevresine de taşınan çatışma görüntüleri dünyada infial yarattı ve dikkatleri Şeyh Cerrah mahallesindeki tahliyeler üzerine çekti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:a662bb0f-539f-47ec-8987-92f93e4500f8.jpg

Şeyh Cerrah mahallesinde, Arapların tahliyesi beklerken dans ederek nöbet tutan aşırı sağcı Yahudiler. İsrail hükümetine göre, “emlak anlaşmazlığı”, uluslararası hak savunucuları ile Filistinlilere göre Doğu Kudüs’te “etnik temizlik operasyonu” olan tahliye kararlarını protesto gösterileri Ramazan ayı boyunca Doğu Kudüs’te her gece çatışmalara mesen oldu ve dünyanın dikkatini Şeyh Cerrah mahallesine çekti.

İsrail Yüksek Mahkemesi’nin bugün, Arap ailelerin bir alt mahkeme tarafından verilen tahliye kararına itirazlarını görüşmesi bekleniyordu ancak taraflar arasında gerilimin artması nedeniyle mahkeme karar oturumunu bir ay sonraya erteledi. Dün açıklanan erteleme kararına rağmen, gerginlikler dün akşamdan bu yana devam etti. Bugün de kışkırtıcı Kudüs Günü kutlamalarıyla tırmanmaya devam etti ancak taraflar sosyal medyada paylaştıkları video görüntüleriyle de gerilime ateş  taşıyorlar. Bu sabah kısa bir videoda, bir İsrailli sürücünün Filistinlileri ezdiği görülüyor. Bir başka kısa videoda da bir İsrailli polisin tişörtü kanlar içindeki bir kişiyi ellinde tabanca ile Filistinlilere karşı koruduğu izleniyor. Videonun uzun halinde ise Filistinli gençlerin grup halinde İsrailli gencin kullandığı arabaya saldırdıkları; arabanın kontrolü kaybedip kaldırıma çıktığı; kaldırımda duran arabanın kapısını açan gençlerin sürücüyü dövmeye başladıkları ve polisin olay yerine gelerek sürücüyü saldırganlara karşı koruduğu görülüyor. Bu tür videoların binlerce kişi tarafından İsrail aleyhine yorumlar yazılarak büyük bir iştahla tüketilmesi gerilim sarmalına katkıda bulunuyor.

- Advertisment -