Ana SayfaHaberlerGündemMetroPoll: Mayıs’tan beri yükselen AK Parti Kasım’da düşüşe geçti

MetroPoll: Mayıs’tan beri yükselen AK Parti Kasım’da düşüşe geçti

MetroPoll Araştırma’ya göre Mayıs’tan beri yükselişte olan AK Parti oyları düşmeye başladı. MetroPoll, kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti’nin oyunu Nisan’da 25.2, Mayıs’ta 26.5, Haziran’da 27.6, Temmuz’da 28.2, Ağustos’ta 28.7, Eylül’de 29 ve Ekim’de 31.9 olarak bulmuştu. Ancak oylar Kasım’da yüzde 29.6’ya düştü. MetroPoll’e göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim tarzına verilen destekte de yüzde 3’lük düşüş var.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen AK Parti’nin oy oranını yüzde 42, Cumhurbaşkanınınkini yüzde 52 olarak açıklasa da, kamuoyu araştırma şirketi MetroPoll Araştırma bu rakamların doğruyu yansıtmadığını gösteren yeni anket sonuçları yayımladı.

MetroPoll Kasım anketi 15-28 Kasım tarihleri arasında 2 bin 122 kişinin katılımıyla yapıldı. Anket sonuçlarına göre Mayıs’tan beri yükselişte olan AK Parti altı ay, MHP ise beş ay sonra oy kaybı yaşıyor.

Ankette katılımcılara, bu pazar seçim olsa kime oy verecekleri soruldu.

Katılımcıların yüzde 29.6’sı AK Parti’ye, yüzde 20’si CHP’ye, yüzde 10.3’ü HDP’ye, yüzde 9.1’i İyi Parti’ye, yüzde 6.7’si ise MHP’ye oy vereceğini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 19.1’i ‘kararsız-protesto oy-cevapsız’ olarak dağıldı. Yüzde 4.4 ise diğer partileri destekliyor.

Kararsız oylar partilere dağıtılınca; AK Parti yüzde 36.5’e, CHP yüzde 24.7’ye, HDP yüzde 12.7’ye, İyi Parti yüzde 11.2’ye, MHP de yüzde 8.2’ye çıkıyor.

MetroPoll’ün araştırmasına göre Nisan’da AK Parti’nin oyu kararsızlar dağıtılmadan önce 25.2 olarak tespit edilmişti. Bu oran Mayıs’ta yüzde 26.5’e, Haziran’da yüzde 27.6’ya, Temmuz’da yüzde 28.2’ye, Ağustos’ta yüzde 28.7’ye, Eylül’de yüzde 29’a ve Ekim’de yüzde 31.9’a çıktı. Ancak Kasım’da yüzde 29.6’ya düştü.

MHP oyları Haziran’da yüzde 4.5, Temmuz’da yüzde 5, Ağustos’ta yüzde 6.1, Eylül’de yüzde 7.9, Ekim’de 8.8’ken Kasım’da yüzde 6.7’ye indi.

“İnsanlar geçim sıkıntısına düştü”

MetroPoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar’a göre oylardaki düşüşün iki nedeni var: Temmuz’da maaşlara yapılan zamların etkisinin sıfırlanması ile AK Parti’nin HDP’yi ziyareti ve MHP’nin bu ziyareti desteklemesi:

“İnsanlar yine geçim sıkıntısına düştü. Resmi rakamlar daha az gösteriyor ama aylık enflasyon yüzde 10-15 civarında. Hükümetin yaptığı maaş zammı yüzde 40’tı. Bu zam insanları ancak dört ay rahatlattı. O zamların etkisi kalmadı. Geçim sıkıntısı ve parasızlık insanların canına tak etti. AK Parti’nin HDP’ye gitmesi, MHP’nin de gidişi savunması, iki partide kendisine ‘Atatürkçü’ diyenlerin uzaklaşmasına sebep oldu. Bu kişiler kararsızlara gitmiş. Kararsızlar geçen ay yüzde 12’ydi, bu ay yüzde 19 oldu.”

Erdoğan’ın görev onayında 3 puanlık düşüş

MetroPoll anketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetim tarzını onaylayanların oranında da 3 puanlık düşüşe işaret ediyor.

Ankette katılımcılara “Genel olarak düşündüğünüzde Tayyip Erdoğan’ın görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz” sorusu yöneltildi.

Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylayanların oranı yüzde 45,1, onaylamayanların oranı ise yüzde 50,6 olarak ölçüldü. “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 4,3’te kaldı.

Araştırmaya göre AK Parti seçmeninin yüzde 13,7’si ve MHP seçmeninin yüzde 33’ü Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamıyor.

- Advertisment -