Ana SayfaHaberlerMevlid Kandili’ne ikiz intihar saldırısı: 59 ölü. Sebep kandili bidat olarak görmek...

Mevlid Kandili’ne ikiz intihar saldırısı: 59 ölü. Sebep kandili bidat olarak görmek mi?

Pakistan’ın Belucistan eyealetindeki ilk saldırıda, Kandil kutlamaları için bir cami yakınında düzenlenen geçit töreninde 54 kişi öldü. İkinci saldırı Hayber Pahtunhva eyaletindeki bir karakolda yer alan camide yaşandı. Saldırı sonucunda cami yıkıldı ve beş kişi hayatını kaybetti. Saldırılardan IŞİD’in sorumlu olabileceği iddia ediliyor. Kandiller Pakistan'daki Müslümanlar tarafından kutlansa da IŞİD gibi bazı Selefi gruplar bunu bidat olarak görüyor.

Yetkililer, Belucistan’ın Mastung kentide gerçekleşen saldırıda, saldırganın üzerinde bombayı insanlar camiden çıktığı sırada patlattığını belirtti.

Yetkililer, saldırının ölenler arasında bulunan polis memuru Nawaz Gishkori’ye yönelik olabileceğini düşünüyor. Belucistan’da militanların saldırıları bunlar genellikle güvenlik güçlerini hedef alıyor.

Mastung’un yerel komiser yardımcısı Razzaq Sasoli’ye göre intihar bombacısı, kendisini Gishkori’nin arabasının hemen yakınında patlattı.

Mastung’daki saldırıdan birkaç saat sonra Hayber Pahtunhva eyaletinin kuzeybatısındaki Hangu ilçesindeki bir saldırı daha meydana geldi. Saldırı, bir karakolunda yer alan camide gerçekleşti.

El Cezire’ye konuşan yetkililer, saldırıda az beş kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerel yayın kuruluşu Geo News, patlamada caminin çöktüğünü ve 35’e yakın kişinin enkaz altında kaldığını söylüyor.

Pakistan’da Ocak ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde ülkenin batısındaki militan grupların düzenlediği saldırılar gitgide artıyor. Ancak şimdiye kadar hiçbir grup saldırıları üstlenmiş değil.

Çeşitli radikal Sünni İslamcı grupların çatı oluşumu olan Pakistan Talibanı, saldırıdan sorumlu oldukları iddialarını reddetti. Geçmişte IŞİD de Belucistan’da ve Pakistan’ın diğer bölgelerindeki saldırıları üstlenmişti.

İslamabad merkezli araştırma kuruluşu Pakistan Barış Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Amir Rana, saldırıların IŞİD tarafından düzenlendiğini düşünüyor:

“İslam Devleti (IŞİD) Horasan eyaletinin öncelikli olarak Pakistan’da ve Afganistan’ın Peşaver bölgesinde faaliyet gösterdiği, Pakistan İslam Devleti eyaletinin ise Belucistan merkezli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu saldırılar, iki örgütün koordineli bir şekilde düzenlediği ilk saldırı olabilir.”

Bu ayın başlarında Mastung’da meydana gelen patlamada aralarında Cemiyet Ulema-i İslam-Fazl partisi lideri Hafız Hamdullah’ın da bulunduğu 11 kişi yaralanmıştı.

Afganistan ve İran sınırında yer alan ve zengin doğalgaz kaynakları bulunan Belucistan eyaletinde yirmi yılı aşkın süredir Beluc milliyetçilerinin isyan hareketleri yaşanıyor.

Kandiller Pakistan’daki çoğu Müslüman tarafından kutlansa da bazı gruplar bunu bidat olarak görüyor.

- Advertisment -